Tankar behöver tid för att mogna


Ofta blir jag rabiat motståndare till olika förslag Mattias kommer med. Det första jag tänker är "det går aldrig", nej, så kan vi inte göra" och liknande. Han blir lika frustrerad över att leva med en "pessimist" (realist kallar jag det) och jag tycker att han är komplett galen varje gång det händer! Men oftast är det faktiskt så att hans tankar behöver lite tid för att mogna hos mig (ja, det är oftast åt det hållet). För bara någon månad sen var jag helt inne på att ett ”kataloghus” skulle vara ett väldigt bra alternativ, gärna nyckelfärdigt. Han fick rysningar och exem av bara tanken. Någon vecka senare surfar jag efter företag som säljer lättbetong. Oki då, jag lämnar kataloghustanken och börjar tänka egenritat stenhus. Men då ska grunden och stommen resas av firma och helst ska bottenplan vara i det närmaste nyckelfärdigt. Måla lite här och där går väl an.

”- Mura är som att bygga med lego och att göra grund är inte så svårt, det finns instruktioner för sånt" säger han. Aldrig, säger jag, du är galen! Några dagar senare: "- En del kanske vi kan mura själva. Vi kan ju föröka hitta en murare som går med på att vi gör vissa bitar". ”- Nej, vi kan inte köpa en så dyr spis, det finns säkert lika bra och snygga som inte spräcker budgeten". ”- Jo, men det går nog, murar vi själva så... Alltså, det här gäller nästan allt!Helt otroligt!

Och det är så galet att den första känslan av omöjlighet ofta känns betydligt mycket mindre främmande och nästan helt realistisk bara tanken får mogna lite. Därmed inte sagt att jag lämnar realisten i mig. Vi ska ta hjälp, vi ska inte slita ut oss, huset ska stå rakt och budgeten ska hållas:)

Idag har vi varit på villavisning i ett nybyggt ”kataloghus” för att få idéer, känna på lite kvadrat och så. Men faktiskt också för att få känna vad det är vi inte vill ha. Just det "VI", vad "vi" inte vill ha. Tanken som för mig fanns "för "länge sen" om att bygga ”kataloghus” är verkligen långt borta idag.

Nu vill jag bygga eget, helt eget och vi är ju på god väg!

Första datoriserade ritningarna klara

Nu har vi haft besök av herren som hjälper oss med ritningarna, så nu har vi datoriserade ritningar. Det är så kul med alla små steg framåt. Eftersom att vi nu har relativt bra mått på sakerna i huset kan vi faktiskt kasta oss i väg till köksfirmor och dylikt för att få tips på köksinredning och prisförslag.

Häromdagen fick vi en offert på fönster. Det nätta priset för dom fönstrena låg på en bit över 100 000......herregud. Dags att jaga extrapriser :) eller bli fönstersnickare :)

Möte med Karl Hedin

Idag har vi varit på möte hos Karl Hedin bygghandel för att diskutera stenmaterial och få lite prisuppgifter. Känns som yttligare ett steg framåt i processen. Dom egenskissade ritningarna fick med beröm godkänt och enligt säljaren skulle dom fungerat bra som bygglovshandlingar. Hum...synd vi inte visste det innan vi lämnade iväg dom för bearbetning. Enligt Mattias och säljaren på Karl Hedin är det inte svårare att bygga hus än att bygga med lego så oj vad vi kommer kunna göra mycket själva…eller??

Den frågan är långt ifrån färdigdiskuterad men tankar brukar mogna så sakterliga och det kommer säkert bli en fin blandning av hantverkare och vår egen arbetskraft som bygger vårt drömhus. Mattias har lovat mig ett par snygga snickarbyxor vilket gör att tanken på att jobba själv känns lite roligare:)

Visitkort har vi gjort idag också som kommer att bli riktigt snygga och bra att ha för att lämna till alla leverantörer och kontakter i och med bygget. För det blir ju en och annan kontakt och att skriva kontaktuppgifter med dåliga pennor på skrynkliga små papperslappar sliper vi gärna.

Bilderna på den snöiga tomten kommer bli ett fint minne och jag hoppas verkligen att det står ett hus där som vi har råd att bo i om något år eller så.

 

Stenhus...känns helt rätt...!


Sedan någon vecka tillbaka är kontraktet på tomten påskrivet och vi har ägnat den senaste tiden till att läsa meterhöga högar med huskataloger och magasin för att få inspiration till vårt hus. Många blyertsstift har lämnat pennan, sudd har krymt till små stumpar och "arga snickaren" har besöt våra drömmar i jakten på den "perfekta" planlösningen!

Nu är vår ide inlämnad för att formas till bygglovsvänligt skick. Det vi vet säkert är att vi ska bygga oss ett stenhus. Huset kommer att ha inslag av mordern, minimalistisk, industrialistisk och lantlig stil. Slipade betonggolv, pärlspånt, raka linjer, mjuka former, starka färger, röda kulturfönster, vit puts, breda trägolv är några av inslagen som kommer prägla vårt hem.

Köket kommer vara en prioriterad yta i huset där vi tror vi kommer ägna mycket tid i resten av våra liv..hahaha....
  

    
    
       
  
Inspirerande bilder vi lånat på nätet... :)

RSS 2.0