....som en dans!!

Idag åkte vi ut till tomten, utvilade och redo att ta i med nya tag. Vi satte genast igång med kantblocken, och upptäckte att gruset var 2 cm för högt mot mätsnöret, men det var enkelt fixat med några spadtag. Följande timmar gick som en dans nu när vi fått in snitsen. När vi åkte hem vid 7-tiden hade vi hunnit lägga en hel del!

Vi känner oss väldigt nöjda och duktiga med dagens insatts.

 

Ps. När vi kontollmätte kortsidan  fick vi 8709, konstuktionsritningen visade 8710, 1 mm diff. helt ok! :) Ds.


Hjärtat uppenbarade sig av en slump när vi jämnade till gruset....


Börja om från början, börja om på nytt.....

Dagen har gått i ett hiskligt tempo utan att särskilt mycket har hänt. Det kan kännas lite frustrerande men å andra sidan har det som hänt varit nödvändigt för en fortsättning. Hela förmiddagen gick åt till att åka runt och hämta olika grejor här och där... Grejor som bland annat var nödvändiga för att kunna komma igång med läggningen av kantblocken.

Framåt lunch var vi äntligen på tomten redo att börja "jobba". Att lägga kantblock innebär till 95 procent att mäta och se till att allt blir exakt, vilket vi tänkte göra med hjälp av vårt nyinköpta dyra vattenpass, spänd profiltråd, ballast 2-4 (grus), tunna rör och tålamod. Efter ca 2 timmar var fortfarande inte första hörnet och ett block vågrätt. Efter mycket om och men kom vi så tillslut fram till att det nyinköpta dyra vattenpasset inte var tillförlitligt. La vi det åt ena hållet stämmde det. Vände vi sedan runt det 180 grader stämmde det inte.......mycket, mycket märkligt!
 
Räserfart till XL för att byta, som tur var hade dem ett kvar som fungerade som det ska. Efter att vi i relativt raskt takt lyckats lägga ut ca 5 block och ett hörn märkte vi till vårt stora förtret att profiltråden inte var tillräckligt spänd för att hålla sig helt rak. Detta innebar att alla blocken vi äntligen lyckats få till (trodde vi) var placerade en centemeter för lågt i mitten av huset.....det är vid den här tiden på dagen man lätt utbrister: "så noga är det väl inte?", men det är det, så det är bara till att "börja om från början, börja om på nytt....". Vi bestämde oss för att samla ny kraft och vänta med det till imorgon.

Ja, ja, vi får väl acceptera att vi är nybörjare och att träning ger färdighet. Förhoppningsvis har träningen i dag hjälp oss till att bli bättre och snabbare i morgon..!

Förresten vi köpte en ny skottkärra för 199 kr på JULA idag, visste att det var något lurt med kvaliten på JULA...kolla in texten på däcket...
...hahahaha!!

"Grovis"

Det där med att vara "grovis" som det verkar heta i byggsvängen tycker jag passar mig alldeles utmärkt!

Grovisen är den som gör allt egentliga slit- och skitjobb på marken medan någon annan sitter och glider, i det här fallet i en grävmaskin...men jag gillar det!

Min/vår dag har bestått av att skotta och utjämnat grusmassor. Detta medan grävaren har suttit i maskinen och dumpat ned grus till oss som han utjämnat hjälpligt är det bara till att börja raka och skotta. När man sedan tror det är hyfsat jämnt, ja då ska man mäta med lasern tills det är exakt på millimetern. Nu efter ca 10 timmars jobb har vi en 145 kvm plan yta att ställa grunden på imorgon. Mattias har gjort ett jättejobb med att padda marken. Paddan vibrerar för att packa allt grus, och jag tror Mattias vibrerar än :) Av anledning håller jag mig ifrån paddandet....

Mellan stenskottandet har jag lämnat bygget för att hämta saker som är bra att ha, tex en elkabel, en bensindunk, muffar (ja, det heter så, det man använder för att skarva rör), vinklar och annat smått och gott :)

...Under skottandet och hämtningar ringer betonggjutare och andra involverade för att kolla av olika saker och jag har nästan alltid stenkoll :) Grovis och spindeln i nätet det är grejer det!

...Men vad dagen började med kl. 07.00 var att grunden från Finja levererades. Sällan har jag sett en så stor lastbil med släp på en så liten grusväg, och det verkade knappt bonden (som skulle lossa det hela) och grävaren heller gjort, för de fick djupa veck i pannan.  Bekymrat började de prata med varandra och jag började tvivla på deras goda, glad morgonhumör, men efter några minuter redde allt ut sig och lossningen gick som en dans i soluppgång.

Dagens övriga funderingar som började för någon dag sedan har varit: I början av ett moment eller en dag är allt hysteriskt noggrant...! Inget får bli ens en millimeter fel, men ju längre dagen skrider desto tänjbarare blir millimetern. Vid dagens slut kan man höra: "det är inte så noga, det går att rätta till med en vinkel..."

Skämt å sido, men något har ju gjort att jag funderat på fenomenet...fast jag tror huset blir rakt i alla fall och att toalettstolarna gå att använda i de rum det är tänkt.

Igår kom vi hem framåt 21.30 oätna, så idag bestämde vi oss för att ta kväll tidigare, därför sitter vi nu här rena och fräscha och ska strax börja med maten och slänga på en film. Det ska bli skönt!

I morgon kör vi igen!


Sköna dagar!

De senaste dagarna har det hänt mycket. Vi har lagt ut radonslangen och fyllt med det sista lagret singel. Efter det har det paddats och börjat läggas avlopp. Det här med avloppet känns stort. Det är en sådan sak jag har funderat mycket över och undrat hur det verkligen går till och tyckt det verkat svårt. Visst lite knepigt är det allt, speciellt att lyckas räkna ut och lägga rören så att de kommer upp på rätt plats i huset. Men det är definitivt lättare än jag trott. På tisdag kl 07.00 kommer grunden så tills dess ska det vara klart. Förutom att jobbat från tidig morgon till sen kväll har vi också hunnit ha ett och annat besök över på fika. Sköna dagar!!

   
   


"Bilder säger mer än tusen ord" :)

Jag tycker inte jag behöver skriva så mycket egentligen. Bilderna får tala för sig själva, och som ni ser har vi som vanligt haft underbara dagar med födelsedagsfirande, eldning och promenader. Samtidigt har grävningen går framåt och vi börjar dessutom få ihop till ved så vi kan elda i kaminen till vintern :)Bilder av dagar som gått


De två senaste dagarna har vi beskurit vårt träd, tittat på när marken packats, lagt fiberduk, sågat profiler, mycket mer och vilat


(klickbara bilder)


Grävningen tog en paus

Grävningen kom ju igång bra men sen tog det lite stopp. Tydligen gick maskinen sönder på något sätt, så först imorgon blir dag två att gräva. Bara att vänja sig för det är säkert inte första gången vi kommer råka ut för förseningar. Kanske var det tur i oturen för vi har förstås varit fullt sysselsatta ändå med att som vanligt ringa och ringa och ringa om en massa saker. Vi har också hunnit att beställa och få ut de flesta rör som ska ligga i grunden till tomten, en och annan dräneringsslang och lite virke för att kunna snickra ihop profiler. Profiler ska man tydligen sätta upp i varje hörna för att kunna mäta hur mycket fyllning man behöver i grunden.

Sedan i går har vi också våndats över hur vi ska välja murare . Vi är lite närmare ett beslut nu men shit vad svårt det är!!

Jag har väl glömt att skriva hur samtalet gick med Benny Larsson på kommunen. Jag tycker det gick bra!Han lyssnade, förklarade och sa att det var helt ok att jag ansökte om byggfelsförsäkringen på det sätt jag tänkt, dvs bara på hantverkskostnader och inte på matrial. Toppen, svårare än så var det inte :) Papprena ska sen lämnas till honom för godkännande. Jag undrade oroligt vad som händer om de inte godkänner. Det innebär ju att vi måste söka om på deras sätt vilket tar tid, tid vi inte har. Men han lugnade och sa att de inte kommer underkänna.....phu....

Morgondagens "att göra lista" är klar och lång så nu är det hög tid för sovdags!!

Just det, jag har köpt snickarbyxor också som jag får skavsår på knäna av. Men fina är dom :)


Första grävtaget är över....

  
  
Det är konstigt det där att saker som innan känns så stora och märkvärdiga helt plötsligt har passerat utan att det knappt märkts. Eller märkts har det ju men det känns liksom lite snopet att det inte känns eller märks mer.

Jag kom ut till tomten en halvtimme efter att det börjat grävas på morgonen. Grävaren behövde inte alls ha mig där så efter en minut eller två kunde jag konstatera att, nehä, jag åker väl hem igen då.....och kommer tillbaka senare.....Så så blev det. 

När vi kom tillbaka hade grävaren hunnit med en hel del och vi såg tydligt vilken perfekt mark vi kommer bygga på. Marken består till stor del av finaste sand lik sandstrandssand med bara lite, lite lera på ett par punkter i två av hörnen av utgrävningen... 
   
När grävaren slutat för dagen vid 13.00 (skön tid att sluta) började vi elda upp våra slyhögar. Solen värmde rejält och vi njöt i fulla drag! Framåt kvällen fick vi besök av syster med sambo och inte förrän 20-tiden rundade vi av eldandet och åkte hemåt väl inrökta. 


Grunden färdig till v.19

Nu går det visst undan...är det tänkt. Igår hade vi möte med ev. murare. Det skulle bli ett snabbt möte men vips hade tre timmar gått och vi hade hunnit diskutera upplägg, kalkfärg och allt annnat mellan himmel och jord. När det var dags att planera igångsättning av murningen och rimlig tidsåtgång för att få klart grunden hade vi lite olika tidsperspektiv. Vi föreslog vecka 21. Han sa, murning färdig innan midsommar. Vi sa vecka 20. Han sa vecka 19. Vi sa ok. Vilka dåliga förhandlare vi är.....Det blir till att ta semester och jobba på med andra ord!

Imorgon börjag det grävas på tomten så det blir ju lite av en milstolpe vi är framme vid igen. Efter det ska vi hinna lägga grund, golvvärme och gjuta grund innan vecka 19 då. Om det lyckas är stommen uppe innan midsommar! Murningen beräknas ta 3 veckor, otroligt men sant!

Den tanken ger fjärilar i magen!    

                                                                  

Fortfarande arg

Jag var så arg, så arg igår men tänkte att det går nog över. Det har det inte gjort! Den som lyckades provocera fram min ilska är vår handläggare på kommunen. Det är inte många som lyckas med det men hon är expert. Allt handlar om den där j*a byggfelsförsäkringen.

Så här ligger det till:

Lagen om byggfelsförsäkringen ändras från och med 2 maj med bakgrund av att "bristerna är sådana att lagen inte bedöms ha uppnått sitt syfte avseende skyddet för byggherren vid byggfelsförsäkring" (socialdepartementet)

Som det är nu måste vi som självbyggare teckna försäkringen både över hantverkskostnader och eget material dvs. den totala summan över vad bygget kommer kosta. Det enda vi möjligen kan få ersättning för är fel som är direkt kopplade till hantverksfel.

Vår kvalitetsansvariga med fler anser det oskäligt att vi ska behöva teckna en byggfelsförsäkring som självbyggare med tanke på att vi börjar bygga efter 2 maj och dessutom räknas till kategorin självbyggare till stor del.

Jag tycker att i ska teckna försäkringen över de hantverkskostnader vi kommer ha men inte på eget material. Det egna materialet har vi försäkrat genom en villaförsäkring.

I lagtexten står:

Vad en byggfelsförsäkring ska omfatta:
"......Den behöver inte heller omfatta skador som normalt täcks av andra försäkringar, exempelvis, fastighetsförsäkring, maskinförsäkring eller villaförsäkring......"

Jag har tagit upp detta med handläggare på kommunen. Har försökt få henne att förklara hur vi ska teckna försäkringen, och om vi med tanke på att vi inte börjar bygga innan lagen om försäkringen ändras kan göra på något annat sätt.

Jag har också försökt förklara att vi har allt material försäkrat genom villaförsäkringen, men innan jag förklarat färdigt har hon hunnit avbryta mig med att säga:
"Det är en lag. Vi har här på avdelningen bestämt hur vi ska förhålla oss." och "Har du problem med det kan du kontakta min chef!" 

Jag blir så jävla arg. Hon lyssnar inte överhuvudtaget utan hänvisar bara till att det är en lag...... 

Jag har i ett mail försökt förklara att om hon kunde förklara hur resonemanget gått och lyssna på vad jag säger istället för att bara hänvisa till fattat beslut så får jag troligen bättre förståelse. Det enda jag vill ha är en förklaring och att hon lyssnar.


Svaret jag får är:
"Tråkigt att du inte kan acceptera en gällande lagstiftning som vi som myndighet har att förhålla oss till. Jag har även berättat för dig att vi diskuterat frågan på avdelningen och att vi är överrens om hur vi ska agera fram till dess att en ny lagstiftning tar vid."

Enligt försäkringsbolaget kan vi teckna försäkringen på endast hantverkarkostnader vilket ju verkar rimligt. Men får vi det för kommunen, det har jag aldrig hunnit få svar på innan jag blivit avbruten.

Nu har jag lagtexten gulmarkerad, socialdepartementets skrift och försäkringsbolagets kortfattade beskrivning om lagändringen framför mig och jag tycker fortfarande att jag har rätt.

På måndag ska jag boka ett möte för att förstå med Benny Larsson, avdelningschef byggavdelningen.


Vår på tomten
Nu är huset på plats..

...åtminstone pinnarna som markerar husets placering. Jag har varit ute på tomten och "kontrollerat" medan ”mätkillen” satte ut placeringen. Jag provstod lite i köket och matrummet för att se så utsikten blir bra, och det blir den! Medan jag spatserade runt upptäckte jag till min stora glädje att vi fått tussilago på tomten. Vårtecknen blir faktiskt bara fler och fler och idag kl. 18.00 hade vi fortfarande strålande sol över hela tomten trots de höga björkarna som står vid tomtgränsen.

Tidigare idag har jag haft fullt upp med ämnet fönster igen, fönster, fönster, fönster.....Det senaste på den fronten är att vi hoppar över Elitfönster till förmån för RM fönster som mycket snabbt gett oss en offert vi kan acceptera. Skillnaden mellan de båda fönstren är framför allt att RMs fönster som har en bättre hantverksmässig finish än vad vi tyckte Elit hade. Dessutom är dem mycket gott omtalade i flera forum på Byggahus.se. Dom rekommenderas speciellt när man vill ha fönster med i traditionell stil så dom verkar passa oss perfekt. 

Vad mer som hunnits med är att beställa radonduken som ska ligga i marken under huset. Det är ju inte fullt så roligt som att välja fönster, kakel och inredning men minst lika viktigt. Huset ligger på högriskmark för radon så det är lika bra att göra radonskyddet ordentligt. 

Lite roligare däremot är de energiberäkningar vi fått. Vi ligger långt under kravet för hur mycket kW varje kvadrat får förbruka och enligt värmepumpsinstallatören kommer vi inte ha en förbrukning på mer är ca 8200kr/år inklusive garage. Det låter helt otroligt men Mattias har kollat en extra gång om det verkligen kan stämma och det ska det tydligen kunna göra tack vare bergvärmen.

 

Jaha, då har klockan hunnit bli 18.35 och en hel dag har åter spenderats i telefonen och med andra förberedelser inför kommande prövning.

 

Tur att man inte är sån som gillar att spendera tid på att dricka caffé latte på stan på lediga dagar :)
  


11/4 kör vi och fönsterångest.....

Sedan i torsdags är vi tomtägare på riktigt och vi har bestämt med grävaren att vi börjar gräva de 11/4. Banken är positiv och tycker vi har bra koll. Flera av de saker vår bankkvinna föreslog att vi skulle göra för att få bra koll på budgeten har vi sedan länge redan gjort, så det känns ju bra.

Sedan igår har vi haft viss fönsterångest som delvis förpestat vår tillvaro. Dilemmat är att vi måste bestämma oss för att acceptera Elitfönsters fönster och offert helst igår. Vi har fått ett jättebra pris som ingen annan kommer att kunna bräcka. Problemet har varit hur vida vi tycker att de är tillräckligt fina och om vi kan ha den vita standardkulören. En annan kulör medför ett pristillägg på närmare 20 000 kr.


När vi läst forum på nätet är det många som menar att den standardvita, NCS-S0502y kan upplevas som "nikotingul", ve och fasa. Det vill vi ju inte vara med om. Och har vi en vitare nyans på fasaden kommer det garanterat upplevas som att fönstren är "inrökta".

Förmiddagen har således gått åt till att prata med alla stadens färghandlare som lyckligtvis, oberoende av varandra har förklarat att om vi väljer samma standardvita på fasaden som på fönstren kommer det på en sådan stor yta upplevas som en mjuk vit färg och de alla försäkrar att det kommer att bli jättesnyggt. De avråder bestämt från att välja en vitare vit då det kommer att upplevas som bländande och sterilt. Lita av fönsterångesten har därmed släppt och det lutar åt att vi tryggt kan beställa Elits fönster på måndag.


RSS 2.0