Allt på en gång och lite till..!

   
Älskar att vara spindeln i nätet och idag har jag varit det igen. Runt tiosnåret så där hade jag full koll på nätet jag kastat ut och alla jag fångat i det......Allt hände samtidigt!

Grävare dök upp en halvtimma för tidigt för att prata vatten och avlopp, lättbetongleverans från Estland dök upp även den en halvtimma för tidigt och grävaren på plats ville ha dräneringsrör nedlagda.

Som tur var skötte murarna på hela taget sig själva och klockan tio var det dags för vatten- och avloppsmöte med Eskilstuna energi- och miljös anslutningsansvarig tillsammans med grävare och granne.

Jag gick på möte förlagt i stormblåst vid åkerslapp. Efter avslutat möte som gick bra hann jag vara med och lägga lite dränering och följa muraranas jobb. Tur man har lite koll, för ett och annat hade dykt upp som de behövde uppmärksammas på....

Dagen på tomten avslutades under kontroll relativt tidigt och fortsatte hemma i telefonen. Att-göra-lista inför imorgon är skriven så nu blir det soffan nästa! 

Grym dag, hoppas på flera sådana!!


Murning och administration

   
Att vi har hantverkare på plats och att murningen kommit i gång syns bland annat på den lämnade matsäcken, men så syns det förstås också på den faktiska murningen.

Jag var ute en snabbsväng i morse för att lämna lite ritningar och annat, byggherre som man är :) Resten av dagen har gått åt till adnimi....adniminist.....ddm....administration...svårt ord det där:)

Det viktigaste som hänt är att jag lyckats få fram information om ev. ledningar i marken där vi ska gräva för vatten och avlopp, inte vet jag hur det gick till men plötsligt var det mitt ansvar, tur man är effektiv!....Som vanligt var det en djungel att ta sig igenom tills jag fick nys om ledningskollen.se. Skanova och E-tuna energi och miljö var anslutna och mailade sina ledningskartor för området inom några timmar! Sevab som inte var anslutna till ledningskollen har jag tipsat, vilket jag tror var en god gärning. Dessutom har jag bokat möte med kommunens utsättare som vi ska träffa på måndag tillsammans med grävare och andra berörda för att planera vart vi ska ansluta och vart vi kan gräva. Det här känns som ett stort steg närmare kommunalt vatten och avlopp!
 
Jag har också talats vid med chefen på byggförvaltningen på kommunen som lovade att kolla på vår inmailade bygglovsförsäkring för att se att allt är ok...eller protestera om det inte är det, ok alltså. 

Mad andra ord en viktig och produktiv dag!


Så här ser det ut nu!

 

                                                   Imorgon börjar de mura kl 08.00

Skön dag!

I dag har vi verkligen bara slappat. Sovit tills vi vaknat, ätit sen lång frukost, bläddrat i tidningar och bakat bullar. Det enda vi gjort för husbygget är att vattnat den gjutna grunden och täckt med presenningar. Morgondagen kommer att fortsätta på liknande sätt med undantag för efterlängtat besök av vänner och kontraktskrivning.

  


Armering slutförd, gjutning påbörjad

Vi är äntligen färdiga med armeringen, men det var i sista stund får jag säga. Vi kom hem från tomten vid 22.00 i går kväll, kl. 07.00 började de gjuta plattan. Fy vad nervöst! Måtte nu alla rör sitta där dom ska och hoppas verkligen vi fått med allt! Av gjutarna fick grunden godkänt. Den var några millimeter låg på en punkt men för övrigt var den jämn och rak. Av mig får grunden mycket väl godkänt med tanke på att det är vår första grund på två personer :) Jag stannade och kollade på när de började gjuta men åkte hem när regnet kom. De behövde inte mig i alla fall. Det känns faktiskt konstigt att låta någon annan utföra jobb på vårt hus men så kommer det ju att vara och tur är väl det. Helst skulle jag vilja göra allt själv..... och kunna lägga ut bilder på hur vi står och blandar betong men det är kanske att ta i........Möjligen har det med ett visst kontrollbehov att göra, haha:)

Nej, nu ska jag faktiskt passa på att vila lite innan jag åker ut för att se hur det går för dem!
             


Vi har el!

Arbetsdagen på bygget kom igång sent om sider efter "vanliga" arbetsdagens slut (12.30) och däckbyte. Men vi verkade inte stressade för det, nejdå, tvärt om. Helt plötsligt kommer jag nämligen på oss med att sitta och prata hockey och då givetvis gårdagens match. Alltså, det händer aldrig, att vi pratar lagsport! Det måste väl vara ett tecken på att våra små byggarhjärnor är i fin balans och inte överhettade på något vis. Samtalet var i och för sig avslutat på några sekunder men ändå.....Efter det pratade vi om roligare saker som armering, gjutning leveranser och sånt. Mer vardagssnack med andra ord ;)

När vi kom fram till tomten upptäckte vi slirande däckspår och blev fundersamma. Vad kunde nu detta vara? Någon minut senare såg vi till vår stora glädje att elen blivit inkopplad! Det måste varit Sevab som "börnat" iväg efter väl utfört arbete.

Några timmars armering han vi med i dag och det känns riktigt bra. Vi ligger i fas för gjutning på torsdag än så länge. Funderar på att ge gjutarkillarna snöskor innan de får traska runt på armeringen. Vi är lite rädda om golvvärmeslingorna som ligger under nämligen. Jag har gjort ett test på en restbit, lagt restbiten mellan två armeringsnät och hoppat och stövlat om kring på den. Den verkar oberörd, men man vet aldrig.....

Nu skriker magen på mat och nyheterna kallar


Senaste dagarna, phu....

                   
De senaste dagarna har haft ett, i det närmaste obeskrivligt tempo. Tidiga mornar, sena kvällar, mycket slit. I morgon blir det lite paus för att hinna jobba på det "riktiga" jobbet också. På måndag kör vi igen!

Cellplasten är färdiglagd....

.......men karmeran strejkar och vi är trötta, men håll ut.....!

Som att puzzla......

Som att puzzla, det var det som var ett av Mattias argument för att vi skulle bygga stenhus i "lösvirke". Det är som att puzzla sa han och det lät så lätt. Vad han inte sa var att det är ett 200 000-bitars puzzel.....

Vi håller fortfarande på att puzzla ihop grunden. Det går framåt, det gör det, om än sakta. Cellplasten reflekterar solen bra så det känns som att vandra i öknen eller något åt det hållet. Lite matt blir man och en hel del solskydd går åt. Ganska trivsammt är det med fast det ska bli ljuvligt att få det här momentet färdigt. Imorgon lovar jag att ni ska få se bilder på vår cellplastfyllda grund.

Nu ska jag stupa i säng, fötterna i högläge bredvid Mattias som läser trädgårdstidningar....

Första arbetsskadan....

Grunden håller vi fortfarande på att lägga. Det har liksom blivit lite utav ett evighetsprojekt känns det som. Det är så mycket cellplast som ska pusslas ihop och rör som det måste skäras ut för. Alla dessa små springor som blir har vi bestämt att vi fyller med fogskum för att behålla ett bra U-värde och att förhindra radon från att tränga upp. Fogskum är ett roligt material. För er som inte vet så är det ett enormt svällande skum som ser ut lite som ostelnad maräng till en början när man sprutar ut det ur flaskan, för att sedan bli stenhårt och starkt som starkaste superlim. Jag testade att använda detta skum igår och var riktigt duktig på att applicera det utan att det blev på tok för mycket. Duktig tills flaskan lyckats skruva upp sig och det skedde en explosionsartad incident. Skummet exploderade och fördelade sig fint över mina armar, hals och ansikte. Japp, så nu sitter det där. Lite har jag lyckats få bort men långt ifrån allt!! Det sitter som berget utan överdrift. Jag tror inte riktigt jag förstår vilken tur jag ändå hade. Hade det kommit i ögonen hade jag med stor sannolikhet varit blind idag......på måndag köper vi skyddsglasögon! 

Gjutningen har vi fått flytta fram till torsdag den 19/5 och är där med försenade med ca 5 dagar, eller är det mer?....Vi skyller det hela på att govvärmeleveransen inte kan levereras som sagt från början. Men det är inte hela världen, nu hinner vi bli färdiga med grunden i lugn och ro. I går hade vi därmed till och med till att hälsa på vänner för lite grillning och samkväm. Det är viktigt det också :)

Nästa vecka är vi lediga från ordinarie jobb och lägger govvärme och armering för fulla muggar!!


Vi har ett elskåp....viktigare är att kommentera dagens väder :)

Idag har vår elektriker varit och installerat vårt elskåp vilket är toppen! Det innebär att vi har el så fort Sevab pallrat sig ut och kopplat in elen i "sitt" elskåp. Vad som inte är lika toppen är ett vi måste ta tag i att välja elleverantör. Har hört något om elskling.se som kanske kan komma till pass nu.

Vi har också fortsatt att sätta kantelement till grunden och har bara några futtiga passbitar kvar som vi, eller Mattias faktiskt, sågat i rätt storlekar.
 


RSS 2.0