Ett NEJ från konstruktören

Limträbalken kan inte dimensioneras ned till "finns-på-lager" dimension....

Vad detta kommer att innebära rent praktiskt vet vi inte med säkerhet ännu. Eller, det vi vet är att det kommer att göra att takläggningen blir försenad med si så där 5 veckor. Mer vet vi inte.

På måndag får vi resonera och planera med snickarna och hoppas på att dem har tid och möjlighet att kasta om i planeringen.

Det här känns inte alls bra men å andra sidan är det första större missen vi gjort (vad vi vet) och lite missar måste det kanske bli när man bygger sitt första hus....

Till nästa hus kommer vi i alla fall att beställa limträ i god tid :)


8 veckors leveranstid.....

..hum..det var inte bra! Vi ska enligt konstruktionsritningen ha en megalimträbalk i nocken. Megalimträbalkar finns inte på lager utan tillverkas på beställning. Det är ju typiskt!

Det är inte annat än att ringa konstruktören som vi gjort med så mycket annat och höra om det inte finns något annat alternativ. Hittills har det gått och har vi tur så går det även denna gång. Vi har lite på känn att balken är dimensionerad för att vara i ett stycke på 15m som det var från början. Nu mera har vi valt att dela den i två delar vilket gör att dimensionen som står förmodligen kan ändras till en något mindre dimension, en "finns-på-lager" dimension förhoppningsvis. Annars vet jag ärligt talat inte hur vi gör. Bygget kommer att bli stående och det är ju inte alls bra. Sista alternativet är att lägga en stålbalk i stället men det är frågan hur snyggt det blir då balken kommer att vara synlig.....hum. Tur man är gravid och tar det mesta väldigt harmoniskt just nu! Det ordnar sig.....

För övrigt så börjar nedervåningens väggar ta form så nu är det fritt fram att gå runt i huset och börja planera möbleringen:)

På Tisdag börjar mellanbjälklaget monteras så snart har vi en övervåning också, och vår egna största insats närmar sig med stormsteg. Spåra för el, montera innertak, dra vatten och el i innertak, lägga golv, regla vissa innerväggar, montera fönster osv. Tur jag får mina mammasnickarbyxor från Fristads snart (5 veckors leveranstid)!


5 kvm smultron på vår tomt!!
Fint det blir!


Vår svarta bod, målad första varvet...


Vi orkade inte...eller var det solen?

I går var det ju en strålande dag och lediga var vi också till råga på allt....

Det började bra med att vi åkte och införskaffade oss 20 liter Falu Svart slamfärg för att måla vår fina bod. Fika var givetvis packat.

Väl ute på tomten slog vi oss ned i skuggan...och där satt vi....och skyllde på solen. För man kan ju inte måla när det är för soligt, det går inte!

Ett par timmar senare hade vi fortfarande bra kommit till fikat och skyllde fortfarande på solen, för man kan ju inte måla när det är för soligt, det går inte!

Vi tog en promenad.

Slog oss ned i skuggan igen, och ni vet, skyllde på solen.....

Sen åkte vi hem.....snopna men tillfreds.

Mattias målar boden i morgon istället :) skuggsidan av boden om solen ligger på.....

 


Bodmontering

  
   
   
Boden har byggts på Kungsörs brädgård efter egna ritningar tillsammans med Bosse som har varit till ovärderlig hjälp. Boden fraktades i sektioner till tomten igår och idag har varje minut gått åt till att montera ihop det hela och dricka vatten i solgasset! Framöver ska vi måla boden i Falusvart, förhoppningsvis på lördag :)
Nu ska vi efter lång dag äntligen få sova!


Min kille kan allt!

Mattias har tillsammans med vän till familjen snickrat ihop sektioner till en förrådsbod på brädgården i Kungsör. På Tisdag levereras den till tomten. För att kunna montera den och ställa den på plats behövde vi skrapa bort all växtlighet på den plätt där den ska stå. Vår plan var att be vår granne och grävare ta några tag med grävskopan. Vi svängde förbi för att fråga. Efter en stunds pratande och konstaterande att han hade svårt att hinna, speciellt innan helgen kastar han ur sig, genomtänkt eller inte
- Låna traktorn.
- Va? Vi? Nu?
- Ja.
- Ok.

Sen bar det iväg, jag och Mattias skumpandes i traktor över åkern!

Efter si så där en timme och grymt samarbete hade vi en vågrät plätt på 15 kvm framför oss. Det där är typiskt Mattias, han kan typ ALLT! Jag blir så impad och efter drygt fyra år fortsätter jag att imponeras :)

   
  

...och så här långt är det murat nu....
  


RSS 2.0