224 kg, och det var inte lösgodis....

...som jag fått förslag på och inte heller graviditetsförvirring som slagit till. Nej, det var 224 kg KC-färg till fasaden som vår säljare på XL så snällt tagit hem åt oss.  Ja, vi hade förstås pratat om det men vi var inte riktigt beredda på att det skulle komma så snabbt...Anledningen till att det mäts i kg och inte liter är att KC-färgen är ett pulver tills det blandas med vatten...först då blir det färg som går att måla med.

Nu återsår bara att se om vi verkligen hinner få det målat innan temperaturen är för låg. Misstänker att målningen får vänta tills våren kommer. Men då kommer det bli så fint, så fint! Bara putsad fasad är inte så tokigt det heller faktiskt så det kan vi leva med över vintern :)

Mina tankar går till ostbågar

Äntligen frisk efter en kraftig förkylning!! Det firades med ett 10 timmars arbetspass vid huset! Jag har medan Mattias dragit el och "maskat", misstänker jag, drevat fönster. Si så där en 15 st från utsidan.

Vilket kånkande på stege som ska stå stadigt och klättrande på ställning och isolering som kliar och fönstersågning som försvårar och drev som ramlar ned från stege och.....och.

Hur som helst, när jag kämpade på som bäst slog det mig att jag mina tankar liksom gled över från drevning till ostbågar och något gjorde att jag nästan inte ville sluta med att dreva. Jag kom på efter en stunds klurande att det berodde på själva likheten mellan drevning och ostbågar. Det är inte bara till viss mån färgen, utan också att det är så där med ostbågar (i alla fall för mig) att jag hela tiden letar efter den perfekta, den perfekta storleken och den perfekt smaksatta. Vissa är ju lite klenare i smaken och vissa är för "packade" med smak, bara en och annan är så där perfekt! Precis så var det med drevningen! Ena fönstret hade för smal glipa att dreva, andra fönstret hade för bred glipa och bara ett och annat hade det där perfekta avståndet som gjorde att jag lätt kunde peta in drevningen på ett alldeles perfekt fluffigt sätt! Nice :)

Under dagen hade vi också hjälp av vår vän Jalle om gjorde en jätteinsats med att ta ned förstörda gipsskivor från övervåningen och annat smått och gott! Toppen att få hjälp ibland!

Idag har vi åkt med ett stort lass diverse sopor till tippen, alltid lika tillfredställande att få sånt gjort och så blir det ju en smula finare på tomten också :)

Vad har vi mer gjort?? Jo, just det, vi har efter en del höjda röster köpt en side by side kyl/frys. Firman som säljer kylen sålde den i fredags för 3000kr billigare än vad hemsidan uppger idag. Anledningen till att vi inte köpte en förra veckan är att vi väntade på att de skulle ringa och bekräfta att den fanns på lager. De hävdar förstås i dag att det är det högre priset som gäller trots omständigheter. Men som sagt efter en del höjda röster fick vi den slutligen till förra veckan pris :) Attan så bra! Det innebär totalt ca 12200 kr billigare än listpris och 5000kr billigare än vår köksleverantörs pris. En bra vitvaruaffär igen med andra ord :)


Tur att han kan!

Idag och ett par dagar tillbaka har jag själv legat dunderförkyld och overksam. En hemsk känsla det där när man faktiskt inte har ork. En känsla som i och för sig inte drabbar mig direkt ofta men som känns desto värre när den kommer. Mattias har helt enkelt fått jobba på med eldragning och borrning för ventilation på egen hand och jag har fått säga "Nej, jag orkar faktiskt inte". Att säga det sitter långt in, tro mig! Jag tror även han tycker det är lite jobbigt när jag ligger overksam, han är ju inte heller van vid det. Kanske kommer vi vänja oss vid att inte alltid kunna göra allt tillsammans nu när vår "Smula" kommer. Undra hur det blir? Tur att han kan i alla fall och är så duktig på det mesta, nästan allt faktiskt :)


224 kg kommer lastat!

På måndag kommer 224 kg till tomten med DHL. 224 kg någonting, mer vet vi inte....inte DHL heller enligt dem själva. Jag vet inte om vi ska vara rädda eller nyfikna. Det har ju aldrig hänt tidigare att vi får en leverans där vi endast vet vikten av innehållet. Vi vet ju alltid exakt vad vi väntar! Herre gud, tänk om det är graviditetsförvirring som slagit till......

En bra affär!

Nu så har vi köpt vår första ugn, första av fyra.....Vi kommer som det ser ut idag att ha en ångugn, en 60 och en 30 ugn till Ilvespisen och en kombimikrougn med varmluftsugn. Anledningen till att vi blir med fyra ugnar är egentligen enkel, vi har lyckats hitta dessa till superpriser, vi skulle ändå ha dem och vi lagar mycket mat!

Ångugnen hämtade vi på Designcenter i Linköping i går. Ett aldrig använt utställningsex. till halva priset mot listpris. Ugnen var precis lika snygg som vi tänkt oss och vi är mycket nöjda med affären.

Jag fick lite kalla fötter när jag såg hur liten den såg ut inuti men efter att provat hur våra pajformar, brödformar och annat passar så känner jag mig lugt. Det är ju faktiskt så att i en "vanlig" ugn så är det alltid massor av plats runt omkring själva maten som tillagas som bara värms upp i onödan.  

Just nu står ugnen i tryggt förvar täckt med "dra-på-lakan" till spjälsäng i lägenheten :)

I veckan väntar vi på vår kombimicro som kommer att linjera perfekt med ångungnen. Även denna till nästan halva priset!

HB86P572S HB36D572
Kombimicro                                        Ångugn

Har vi ruggig tur kommer vi även att kunna köpa den sidebyside kyl/frys vi tänkt oss till kraftigt reducerat pris, hoppas, hoppas!

KA58NP95

Vilka dagar!

   
   
 
Vilken dag vi hade igår, och i dag med för den delen. Igår började dagen tidigt med att vi åkte ut till tomten, eller vi kanske får börja säga huset nu. Tanken var att vi skulle fortsätt med att regla innertak men rätt som det var hade den planen slagits i bitar. De som gräver för avloppet behövde plötsligt hjälp med att lägga avloppsrör och annat ned till pumpen de monterade åt oss. Samtidigt kom elektrikern och pockade givetvis han också på uppmärksamhet, och så stod vi där och skulle lägga avloppsrör samtidigt som vi skulle bestämma fasadbelysning. Allt på en gång som vanligt.

Enligt ursprungsplanen skulle vi ha åkt hem i god tid för att hinna äta lunch och ta oss nyduschade till föräldragruppen på MVC som började 13.30. 13.25 låg Mattias med leriga knän tillsammans med avloppsrör i ett dike, själv var jag hantlangare. 13.45 stormade vi in leriga och utsvultna, givetvis iförda arbetskläder till föräldragruppen. Medan jag hämtade andan hörde jag något om att "gå hemma med händerna på magen och fundera". Inget jag direkt upplever att jag kan känna igen mig i. Det närmaste jag kommit något liknande är att hänga lite lätt på en stege på bygget och fundera på om det kan vara en lämplig förlossningsställning :) innan jag klättrade upp för att hålla reglar.....

Idag startade vi med besök hos barnmorskan. Allt ser bra ut och sammanfattningen av graviditeten som vi gjorde idag gick snabbt, allt har ju varit onaturligt bra. Efter det besöktes Ahlsell och elgrossisten där vi hämtade lite material. Vårt lagade fönster hämtades och väska köptes som vi ska packa till förlossningen. Kl. 17.00 kom vi ut till huset....satte några reglar, jag sågade Mattias fäste. Kl. 19.30 åkte vi hemåt, ändå belåtna med vår insats.

Dagens kommentar av Mattias: " Vi får inte glömma bort att det är fredagsmys ikväll!"


Skorstenar i huvudet

I början av det här, vårt bygge gick jag en period och klurade på vad ett överljus egentligen var och hur det kunde se ut. Jag promenerade genom otaliga villakvarter och letade efter det som Mattias hade beskrivit som överljus. Tillslut förstod jag, och så här i efterhand känner jag mig lite dum. Idag är det liksom en självklarhet hur ett överljus ser ut och vad det fyller för funktion.

Just nu har jag skorstenar i huvudet. Inte för att jag inte vet vad en skorsten är men hur tusan brukar dem egentligen se ut, och framför allt, hur vill vi att vår ska se ut?? Nu ska vi ju inte ha en "äkta" skorsten utan en fejkvariant. Den ska bara efterlikna en traditionell skorsten så vi slipper ha en sådan där premodultopp som går upp på taket från kaminen.

Mattias har några förslag som han skissar på och så visar han mig då och då och ber om en kommentar men det är ju jättesvårt. Å ena sidan tänker jag att det blir väl bra vilket som, å andra sidan tänk om det inte blir det....Å tredje sidan, välj den som är lättast att bygga, å fjärde sidan det är inte kul om man bara tagit den lättaste vägen och inte blir nöjd.....Nej, jag får nog ta ett varv i kvarteret och spana in grannarnas skorstenar.....

Och vad som är ännu svårare, vad ska skorstenen ha för mått. En meter över nock säger sotaren men sen då? Den har ju flera sidor till som ska ha något slags mått. Tror vi får bygga en liten modellskorsten och sätta på vårt papphus för att få en uppfattning om vad som blir proportionerligt och snyggt.... 


Innertak påbörjat

Jag har faktiskt sett fram emot det länge, att få börja med innertaket! Äntligen är det igång! Det blev väl inte en flygande start direkt. Efter en del tandagnisslan, fula ord, skruvar som inte vill fästa och verktyg med kassa batterier lyckades vi tillslut få upp den första regeln. Det var verkligen inte det lättaste och vi fick prova och klura ut flera olika metoder för att tillstut hitta en som verkar fungera. Den första regeln ja, det blev faktiskt ingen mer den dagen men det är alltid en början! Imorgon fortsätter vi lite lätt och nästa vecka är det tänkt att vi ska dundra på med innertaket ordentligt!

Vår "Smula" kommer om si sådär fem veckor och då ska det vara klart...kanske....

                                


Otroligt

Vår avloppspump har idag levererats till tomten och grävningen för VA är i full gång! Det senaste vad gäller VA-grävningen är att kommunen tagit över hela ansvaret, både vad gäller grävning och ledning! Vi drar en lättad suck över att slippa organisera, planera, informera och motivera grannar. Så skönt! Den ev. baksidan med det hela är att det kanske blir dyrare för grannarna den dag de bestämt sig för att koppla på....

Sen är det ju häftigt att än en gång upptäcka att det som för ett par månader sedan var rena grekiskan för en annan idag är något så när begripligt. Jag tänker på avloppspumpsdjungeln, dimensioner på ledningar och allt som hör där till. Hade kommunen tagit över från första början hade jag inte varit den kunskapen rikare idag...och Flygt, pumptillverkaren hade inte suckat när de sett mitt nummer på nummerdisplayen.

I samband med VA-grävningen läggs det även ned tomrör för fiber så att vi i framtiden kan få stadsnät. Men med tanke på att det bara är ca 300 meter mellan VA-ledningen och stadsnätsanslutning ligger vi nu på kommunen för att kanske kunna gräva de sista 300 metrarna på en gång. Det skulle ju vara toppen!

På tal om det var det lite roligt idag när jag ringde kommunens avdelning för stadsnät. Det lät så här:

- Det finns ju stadsnät i skolan som ligger nära oss, vet du vart anslutningspunkten är?.....

- Det finns inte stadsnät där.

- Eh, jo, det finns det.

- Nej, det finns det inte.

- Fast jag vet att det finns.

- Inte på mina kartor.

..........suck..............

- Ok, vi säger väl det då. Tack, hej!

Efter det fick jag tag på en betydligt mer insatt människa som direkt bekräftade vad jag redan viste. Det finns stadsnät i skolan!!


RSS 2.0