Vi har en adress!

Idag läste jag igenom förhandsbeskedet ytligare en gång och upptäckte till min förtjusning att vi har en adress! Jag har gått och funderat på det där. Jag har nämligen bara sett själva tomtbetäckningen och tänkt att det kanske inte finns någon postadress än, men det gör det alltså! Det känns ju lite kul, lite mer på riktig när man vet att man har något att göra flyttanmälan till om något år :)

Mer kul är att vi i går var och språkade med en vän till "svärfar" över en vaniljbulle. En vän som arbetat inom byggbranschen under hela sitt liv och verkar kunna det mesta. Ett par hus till sig själv har han också hunnit bygga. Både han och hans fru verkade tycka att vi var bra pålästa och förberedda inför projektet och tyckte mycket om vår papphusmodell som vi givetvis släpade med oss :) Bara att suga åt sig, det är ju precis den energin vi behöver.

... och bygglovhandläggaren har idag lovat lägga det beviljade bygglovet på lådan till oss i morgon!

...och vi har nästan bestämt att vänta med både garageplatta och garage till senare.

...och vi har nästan bestämt att göra några av innerväggarna i trä istället för i lättbetong.

 

 


Björnen Baloo

Japp, nu kom jag på det, varför jag går igång så mycket på bankens krav. Det har inte med kraven i sig att göra utan inställningen.
Alla har väl sett Djungelboken, det avsnittet när Baghera säger: - "Och hur tror du att han ska kunna klara sig" och Baloo svarar -" Jag ska lära han allt jag kan" osv...
Tonläget i Bagheras röst påminner så mycket om hur jag upplever vår banktjänstekvinnas tonläge. I det läget är det en förutsättning att man är som Baloo, självsäker och utan att själv börja tvivla en sekund.
Banktjänstekvinnan är mycket bättre på Bagherarollen än vad jag är på Baloorollen ärligt talat..inte bra. Fy vad det grämer och stressar mig.

För att kunna komma steget närmare att möta bankens krav har jag nu i alla fall skrivit ned en detaljerad plan över vad vi vill göra själva och vad vi vill att andra ska göra. Jag har också tydligt beskrivit vad det är som gör att vi vet att vi har förutsättningar att klara det. Hoppas, hoppas det kan bidra till att lugna dem lite.

Nej, nu ska jag sluta grubbla, ta några djupa andetag, slappna av och våldsgästa syrran som ska få bjuda på Heta räkor!

           


Påsen som ska sys ihop har fortfarande hål

Förhandsvärderingen är klar och jag känner mig ganska nöjd med den. Värderingsmannen har verkligen gett oss energi då han gett oss mycket uppskattning och tycker vi har bra koll på läget och bygger ett bra hus. Mycket roligt att höra! 

Banken där emot är envisa energitjuvar som inte nöjer sig i första taget. Kalkylen måste bli mer exakt, offerter måste redovisas och lyftplan ska detaljeras. Det är inte utan att man blir en smula stressad. Dessutom har dom nu kommit på att dom vill ha in en kalkyl som beräknar byggnationskostnaden om man anlitar totalentrepenad. Lite sent att komma på det nu kan jag tycka. Nu har dom i och för sig efter mycket om och men själva tagit på sig att göra en sån beräkning. Så om priset på totalentrepenad inte klarar lånelöftet vet jag inte vad som händer....

Samtidigt kan man kanske förstå dem. Dom vill ju inte hamna i sittsen med ett icke färdigt hus och en massa utlånade pengar, och den sittsen vill ju inte vi heller hamna i så där är vi överäns...

Antar att det bara är att foga sig och försöka att presentera vad dom vill se.

Hoppas tjälen ligger kvar ett tag till så vi kan skylla på den när vi inte kommer igång i tid.....


Förhandsvärdering


Jag skulle vilja skriva ett inspirerat inlägg men jag känner mig lite för trött för det, så det blir helt enkelt snabb information om dagen som gått.

Dagen började med att vi träffade förhandsvärderingsmannen på tomten. Han verkade uppskatta vårt val av att bygga i lättbetong och utformningen av huset. Läget verkade väl inte helt fel, det finns ju sämre :) (min tolkning) Nu blir det spännande att se hur det faktiskt värderas till slut. Hoppas vi får veta snart! Spekulationerna är i full gång här hemma.

Efter det drog vi iväg till Stockholm och Husmässan där vi skulle kolla på fönster (skulle ha åkt dit i torsdags men han inte). Måste säga att Husmässan var rätt ödslig och lite hafsig som vi kände det. Jag hade väntat mig något helt annat. Fönsterna fick förstås direkt underkänt av Mattias så nu får vi leta vidare. Äkta kittade spröjs är det enda som gäller......

Glömde, dagen började faktiskt innan mötet på tomten med ett möte på Eskilstuna handelsstål som eventuellt ska leverera alla stålbalkar till huset. Det känns bra och faktiskt inte allt för dyrt heller.


Nu liten stund i soffan innan man äntligen får gå och sova.


Shit, shit, shit

Nu börjar en ny tid av okunskap och förvirring igen. Offertunderlag för byggfelsförsäkringen måste fyllas i och bygganmälan måste skickas in. Bygganmälan tror jag vi fixar, men att fylla i det där offertunderlaget känns svårare. Där måste vi precisera vem som ska göra vad och vad allt uppskattningsvis kommer att kosta. Vi vet inget av det än känns det som. Haken blir att om vi inte får till det snarast kommer vi inte att kunna teckna försäkringen i tid och har vi ingen försäkring kommer bygganmälan bli ofullständig och vi kommer inte kunna ha byggsamråd och än mindre kunna börja bygga. Shit, shit, shit...känns det som just nu. Men jag får försöka sätt min tillit till min tidigare erfarenhet som säger mig att det känns så här några dagar sen börjar saker klarna och falla på plats. Var sak har sin tid men just nu önskar jag att vi var ca 3 veckor framåt i tiden.....


Småpul


De senaste dagarna har egentligen bara bestått av allmänt småpul vad gäller förberedelser inför byggstart.

Igår var vi hos den bygghandlare vi kommer att beställa mycket material ifrån. Han fick se konstruktionsritningarna och fick i uppdrag att räkna på "takstolar" (det vi har heter något annat), limträbalk, grund och fönster och så skulle han se om han kunde få ett bättre pris än vi på lättbetongen. Vad som var positivt var att konstruktionen inte verkar bli dyrare än en traditionell konstruktion med traditionella takstolar.

Idag har vi haft frågestund på banken....vi ställer frågorna dem ger svaren. En och annan sak har klarnat medan man som vanligt känner sig rätt nervös efter ett bankmöte och undrar hur det här egentligen ska gå. Hon tyckte i alla fall att vår budget var bra utformad och vi verkade ha "koll på läget"....

Annat småpul har varit att klura på hur den tänkta vedugnen ska placeras och hur rökkanalen ska lyckas sammankopplas med kaminens rökkanal så vi bara behöver en skorsten på taket. Vi börjar komma närmare ett svar men ska klura vidare på detta och få svar från kamincenter om hur de föreslår att vi ska lösa det.  

På uppdrag av VVS-ritarna har också bestämt så när som på exakt hur badrumsinredningen ska vara placerad och tagit reda på vart vattnet släpps ut ur det badkar vi vill ha. Tänk att dom måste veta det....om vi ångrar oss och vill ha ett annat badkar sen då?? 

Ventilationsritningarna är så gott som färdiga och jag har lärt mig att läsa dom hyfsat bra.

Nästa steg vad gäller ritningar är att VVS-ritningar ska ritas så att dom kompar bra ihop med ventilationsritningarna så nu får VVS-ritarna något att bita i :) Kul för dem!!

Nu jobba en dag sen "Äntligen hemma-mässa" i stockholm på Torsdag. Timell ska få lära mig allt han kan ;)
Efter det ska vi besöka Husmässan där en ev. fönsterleverantör har utställning på sina förnster. Det blir en lååång dag!


+ 42000 bara så där :)

Man blir ju lite glad när man får reda på att man avläst fel pris på offerter. Den här gången och i och för sig första gången, hade vi läst fel på en fönsteroffert. Vi hade kollat på det O-rabatterade priset medan det rabatterade priset var 42000 kr lägre! 42000 smack in i köksbudgeten.....närå vi får väl se vilket hål de kan täcka. Lite skönt var det i alla fall.

Idag har jag även träffat bygglovshandläggaren i egen hög person, äntligen. Han såg och var lika snäll som han har låtit över telefon (och det skriver jag inte bara för att jag avslöjade bloggen för dig idag, haha). Vi gick igenom de sista små detaljerna i ansökningshandlingarna så nu är det färdigt på riktigt! De närmaste grannarna ska få ta del av handlingarna och har två veckor på sig att lägga in protester. Utan protester finns det chans att bygglovet är beviljat om ca 3 veckor. 

Nu måste jag slänga mig på soffa, är helt trött efter att surfat och styrt med byggangelägenheter.....

4 timmar köksplanering.....


.....så nu är vi lite möra, ja inte bara vi då, säljaren också skulle jag tro :)
Han lugnade oss med att berätta att han har en kund som planerat i 2,5 år. Där ligger vi i lä!

Jäklarns va snyggt det blev. Kan tyvärr inte visa men några huvudingredienser är svart, valnöt och retro.

Vi får väl se hur det slutar!

Grävare hittad!

På nära håll har vi hittat "vår" grävare, bara en liten åkerlapp emellan. Vi fick ett hett tips som vi följde. Så här lät det: - " Ni ser där på andra sidan åkern, där bor det en kille med grävare. Han är bra. Hör med honom, hälsa från mig." Vi körde på direkten genom åkern och lagom framme ser vi "vår" grävare kliva ut ur sitt hus. Sammantaget resulterade det hela i ca 50 minuters trevlig pratstund om det mesta från betonggolv till dressyrhästar. Det blir bra det! Vi har flera grannar runt omkring med kunskaper vi kommer behöva. Det känns bra och vi kommer, när det går att försöka tänka "närproducerat".

Vad gäller köksföljetongen har vi nästan bestämt att vi ska mura en egen köksö och ta bort några skåp runt "pizzaugnen" till fördel för väggfasta bänkar. Det kommer bli betydligt billigare och charmigare!Nu ska här ätas mustig köttgryta!


Det går segt nu....


Igår var vi ju på köksmöte. Jag gillar skarpt det kök som ritats upp åt oss. Det är ju andra gången jag ser det nu och båda gångerna har jag verkligen känt att jag gillar det. Vad vi måste komma på är bara hur vi ska utforma budgeten för att det ska gå ihop sig.

 
(klickbar)

Efter det mötet tog vi en sväng förbi ett av Sveriges kanske största varuhus där man själv kunde rita upp sitt kök i ett program (gissa Varuhus)....Det var faktiskt riktigt roligt och blev dessutom nedrans snyggt. Fördelen med det köket skulle ju vara att budgeten skulle gå ihop sig åtminstånde på kort sikt. En viss risk är ju att vi blir tvugna att byta ut det många år tidigare än det andra köket.  

Det där tåls att tänka på flera gånger om och kanske måste vi inte bestämma oss fören en bra bit in i byggprocessen.

Dagen har bestått i massor av ringande som vanligt. Känns som vi inte riktigt kommer någonstans just nu. Vi väntar på konstruktionsritningar för att kunna beräkna konstruktionens kostnad och vi inväntar fortfarande offerter. I brist på annat har det blivit mycket betonggolvssnack idag. Jag har ringt runt till diverse betongslipare och försökt förstå hur man ska göra för att få ett så matt betonggolv som möjligt. På en sida hittade vi en bild på ett snyggt golv. När jag berättade om den bilden som för övrigt låg på deras hemsida fick jag veta att det var ett golv som egentligen blivit fel från början men sen rättats till. Av den anledningen menade han att det inte direkt går att få till det så om man liksom gör rätt från början....Det är ju typiskt!

"Det är inte bilden i inlägget som deskrivs i texten, det är bara ett annat snyggt golv. Odugligt om man frågar betongsliparen"
 
(Klickbar)

Ett snabbt samtal till bygglovshandläggaren har jag också hunnit. Han hade inte fått kompleteringarna än men trodde skulle dyka upp imorgon. Vad viktigare var var att jag fick reda på att dom godkänner putsad fasad och att vi tänker lika vad gäller att bevara så mycket av befintliga marknivåer som möjligt. Känns lite lugnare nu. Tyvärr lät det som att han måste skicka ut en förfrågan till grannarna om dom har några synpunkter. Framför allt gör det att handläggningstiden blir längre men enligt honom är det ju ialla fall han som bestämmer i slutänden.   

Oj vilket långt inlägg det blev trots att "det går segt nu" =)


Brevet på lådan

Bygglovskompletteringarna är lagda på lådan så jag hoppas handläggaren ska ha dem imorgon eller på torsdag. Han har för övrigt svarat på om hur vida vi får bygga stenhus eller inte.

Svaret löd: - "Vi är ganska positiva"

Jag är "ganska" nöjd med svaret. Klurigt att veta vad det egentligen betyder bara, hum :) Fortsatt nervös....

Imorgon ska vi åka till en köksfirma som hjälpt oss med ett köksförslag. Imorgon ska vi få se första reviderade förslaget. Av en händelse upptäckte vi att det golvvärmesystem vi är inne på att ha ligger granne med köksfirman så då passar vi på att svänga förbi där med lite ritningar också. Jag älskar när man kan slå flera flugor i en smäll och när man får beta av saker och ting så imorgon blir en bra dag!

Just det, vi har fått en offert från en fönsterfirma, eller från flera faktiskt men en av dem skriver så här: "Jag fick känslan, efter att ha kikat lite på er blogg, att ni är noggranna och jag har därför direkt räknat på vårt allra vackraste fönster".

En annan sa lite mer så här när jag bad om att få offerten specificerad: Jag har en riktigt stor kund på gång just nu så att specificera er offert kommer att ta lite tid. Så kan det vara.....

RSS 2.0