Saker händer förstås hela tiden...

...Så även föregående vecka. En av milstolparna är passerade, nämligen att vi haft byggsamråd med kommunen. Jag minns hur jag i oktober surfade runt och läste husbyggarbloggar och avundades så dom som hade haft sitt byggsamråd. Det såg så proffsigt och organiserat kaosartat ut på alla bilder där färdiga planritningar, konstruktioner och dokument låg huller om buller. Jag har tyvärr inga bilder att dela med mig av men jag kan försäkra er om att det faktiskt såg ut just så under vårt möte också, organiserat kaosartat. Det där proffsiga vet i tusan vart det tog vägen men det gick bra ändå. Alla verkade förstå ungefär lika lite och det kändes lite som att det fick bli en tyst fin ömsesidig överenskommelse oss emellan.....

Vad mer vi gjort är att åkt till Stockholm för att kolla fönster. Just nu lutar det åt Elits traditionsfönster med äkta kitt och lite allmogeprofilerade spröjs och profil. Nu är kruxet bara om vi kan få lika fin spröjs även på insidan och vad det i sånt fall kostar extra, för extra lär det kosta :)

Jag har för övrigt kommit på en ny taktik som går ut på att bara visa Mattias de allra, allra fulaste saker man kan tänka sig för då blir ju helt plötsligt det som han egentligen inte tycker riktigt håller måttet kanske plötsligt dugligt.....tror ni det fungerar?? I går tog vi till exempel en promenad i ett villaområde och kollade på fönster med påklistrad spröjs....nja...dom där Elit kanske inte är så pjåkiga i alla fall :)

Vad mer vi kanske kommit fram till är att vi ev. ska ha vit fasad, gråa fönster, mörkgrått plåttak och mustigt röd entrédörr. Eller så blir det röda fönster, eller gula, eller vita........
 (fast röd)       (fast med överljus)

Just det vi har varit på Kvänums invigning av deras nya show room i Västerås. Trevlig tillställning med god buffé, fina kök med underbart vacker insida (dvs. själva lådinnanmätet) och en massa finklädda människor. Högsta chefens kommentar var härlig. -"Jaha, ni har inte beställt något kök? Men fick komma i alla fall?"....

På torsdag skriver vi köpebrev på tomten och kreditivet rullar igång. Men jag såg att banken redan för flera dagar sen lagt upp ett kreditivkonto åt oss. Två dagar till står det på 0. Det kommer ändras snabbt....


Vilket smultronställe!

      
    
(klickbara)

Idag har vi ställt ut våra utemöbler på tomten, fikat i solen, räfsat, sågat och släpat sly. Däremellan har vi fått chans att bekanta oss med våra närmaste grannar som passade på att ta en promenad förbi när de såg att vi kom. Sånt tycker vi om  :)
 
En ny upptäckt är att vi har fullt av smultronblad i vår dunge, verkligen fullt! Jag tror det kommer att bli en så vacker dunge, full med nyponblom, smultron, vide och ett vackert träd. Det blir inte så pjåkigt att få hänga tvätt där så småningom  :)

Det här blir en dag att tänka tillbaka på när vi fräser ur betongen för elkablar, spikar tak och fäster kliande isolering.....


Hepp!


Kort och konsist, banken har beviljat kreditivet!
Majbrasa förberedd :)

  
 
(Klickbara)

Idag har vi röjt bort grenat och kvistar från vår lilla dunge. Lagom till valborg kommer vi säkert fått ihop till en praktfull majbrasa. Då får det bli korvgrillning på tomten, den som vill är välkommen :)

Förutom röjning har vi också skrivit vårt första kontakt. Det blir spännande att se om vi glömt någon viktig detalj eller om det kommer att hålla hela vägen. Jag tror helt klart på det sistnämnda. Men det är konstigt med det där att vi för försäkringens skull måste skriva kontrakt. Av alla de hantverkare vi pratat med är det få som verkar vara vana vid att man skriver kontrakt inför jobb. Det verkar vara det muntliga och offert som gäller. Det tycker jag känns mest sympatiskt, man litar ju på de hantverkare man väljer men visst innebär det vissa risker. Det är ju inte kul den dagen man står där och funderar på vad det var man egentligen kom överens om.


Vi tror på er!

Vår "riktiga" banktjänstekvinna är tillbaka igen efter sjukskrivning och det är vi så glada över. Nu är det i hennes händer ärendet ligger. Hon och hennes kreditivkollegor har läst igenom alla vara handlingar för att kunna ge oss byggnadskreditivet och vi får ett definitivt besked nästa vecka. Senast jag pratade med henne i fredags var hon så nöjd och tyckte alla handlingar var riktigt bra och sa dessutom något i stil med "vi tror på er". Det räckte ju för att den här helgen skulle vara gjord! Gud vad skönt att få den bekräftelsen!

Dessutom är byggsamråd inbokat till den 24/3 och sen är det bara att sätta igång så fort byggfelsförsäkringen är tecknad. För att försäkringen ska kunna tecknas måste vi upprätta kontrakt med våra hantverkare, grävare, elektriker och andra. Kontraktet med grävaren är så gott som klart. De andra är på gång. Än en gång börjar saker så smått att klarna.

I morgon tänkte vi ev. åka till tomten och börja röja bort lite sly från vår fina skogsdunge för nu är faktiskt så gott som all snö borta därifrån! Tacka vet jag söderläge :)

Ja, det drar ihop sig......

(Idag när vi åkte ut till tomten och passerar en risig vildvuxen planterad skog sa Mattias plötsligt -"Har du sett vad fin den där lilla "klippan" med träd på är?". Han hade helt klart lagt märke till den tidigare och ville dela med sig. Jag hade aldrig lagt märke till den och gjorde det knappt nu heller, men det säger en hel del om honom. En hel del som jag är väldigt glad över :)  ...)


Jakten fortsätterJakten på hantverkare fortsätter men vi har riktigt bra firmor på gång känns det som. Just i det här läget slår det mig att man faktiskt måste tacka nej till någon så småningom. Det känns inte bra...vi vill ha dom allihopa som det känns nu :)

Äntligen har vi också lyckats skicka in allt till banken som dom kräver, eller i alla fall det vi har i dagsläget. Hoppas nu att dem blir nöjda med underlaget vi knåpat ihop och hoppas att det inte kraschar deras hårddisk :)

Fast det är rent ut sagt skit svårt. Inte fasen vet väl jag hur en lyftplan ser ut och hur ska man kunna göra en exakt kostnadskalkyl när man ska göra mycket själv? Anlitar man en totalentreprenad är det nog en hel del enklare. Då finns ju alla lyft, tidsplaner och kostnader exakt beräknade redan från början.

Dessutom har jag letat på hela Internet utan att hitta ett enda exempel på hur en lyftplan ska se ut. Det är ju otroligt, allt finns, men inte det! Det är bara till att hitta på hur man tror det ska se ut och så får det bära eller brista helt enkelt. Bära förhoppningsvis. Men dem kommer med all sannolikhet ha synpunkter, banken alltså......dem brukar ju ha det.....

Det kanske låter som att jag är lite bedrövad men så är det inte alls! Jag ser med förhoppning och tillförlit på framtiden. Jag känner att det ska gå bra det här. Just nu flyter saker och ting på som det ska.

Nehej, efter fyra timmars nattsömn på jobbet och en dag bestående av möte borde jag kanske varva ned en stund. Grotta ned mig i Hus & Hem och ELLE interiör är det enda rätta just nu. Hantverkare och banktjänstemän har ändå lämnat sina jobb för dagen så just nu är det ingen ide att jaga! 


Pärmen återfunnen

Pärmen återfanns på konstruktörens kontor, vilken lättnad!

Jag ska från och med nu aldrig ta med mig hela pärmen utan bara de papper man behöver för det ärendet man ska uträtta. Sedan pärmen försvann i går har jag känt mig alldeles naken.....Tur att den kom till rätta!

På eftermiddagen har vi varit på Kamincenter och försökt lösa kruxet med att kunna leda pizzaugnsröret och kaminröret upp i samma skorsten. Det verkar krångligare än man kan tro, så det blir spännande att se vad de hittar för lösning på det och vad det kommer att kosta.

Efter en halvlång dag åkte vi ut till tomten för att titta på solennedgången. Vi passade samtidigt på att ta en promenad runt åsen och även upp i naturreservatet i närheten. Idag såg vi att Viden börjat slå ut!

Jag har kanske sagt det förr men säger det igen, man blir så lycklig av den miljön! Vi måste kunna bo där om ett år!


Betat av lite..som jag älskar!

Åh, vilken dag! Vi har fått flera viktiga saker avbetade idag! Till att börja med har vi varit hos en ny bank som kanske blir aktuell istället för den vi haft kontakt med fram tills nu. Mötet med handläggaren kändes mycket bra och det är värt så mycket. Hon ska höra av sig imorgon om hur dom ställer sig till att låna ut pengar till oss. Jag skulle tro att dom kommer bevilja ett lånelöfte.

Efter det jagade jag tag på Kvalitetsansvarig Norbäck i egen hög person. Det har varit som en liten följetång och jag har pratat med en del av hans kollegor men så idag lyckades jag få fram hans mobilnummer och slängde mig givetvis på telefonen. Och tro det eller ej men han svarade bara helt enkelt "- Ja det kan jag ta på mig" på frågan om han kunde ställa upp som kvalitetsansvarig. Yes! Vi åkte raka vägen till kontoret med bygganmälan i högsta hugg. Han skrev på bygganmälan och sen var det klart! Det känns mycket bra att få ha just honom då han är väl omtalad både på Stadsbyggnadsförvaltningen och på andra ställen som vi hört.

Så efter det var det bara att kasta in bygganmälan på Stadsbyggnadsförvaltningen. Vi passade också på att lämna lite choklad för att visa vår uppskattning för all hjälp vi fått.

Offertunderlaget till bygglovsförsäkringen slipar vi fortfarande på men den ska nog snart vara färdig att skicka in.

Och sen, efter allt bra som hänt kom vändningen. Vi kom hem utan "Huspärmen"! Vilken skräck, jag har tänkt att en vacker dag händer det, och idag var tydligen den dagen!! Nu är det bara att hålla tummarna för att vi glömde den på kontoret hos Norbäck.........


RSS 2.0