Äntligen slut på värsta veckan

Jag kände det på mig, att det skulle bli en tung vecka, och ack så rätt jag hade!

Måttbeställda takstolar i form av kertobalk som inte passar
Material som är trasigt
Murning som får kritik
Offerter som inte håller vad de lovar....

Fy för att vara "spindeln i nätet" och byggherre i det här läget!

Som tur är börjar en ny vecka i morgon och förhoppningsvis blir den lite bättre och lite lugnare.

Vad som är positivt är att vi har hunnit köra massor av sopor till tippen 
Att vi börjat spåra för el idag vilket går mycket snabbare än vi tänkt
Att taket börjar läggas i morgon
Att vi har hittat en plåtslagare till plåttaket
Att vi köpt bilbarnstol
Att folk som joggar förbi huset ropar "fan va snyggt det blir!"
Att alla grannar vill vara med på grävningen för vatten och avlopp....

I veckan är Mattias borta men jag ska fortsätt med att fixa spårningen för elen. Duktig jag kommer känna mig då :) 


Ved till vintern 2011 eller 2012....

  

Släpandet och sågningen börjar att lida mot sitt slut. Vi har fått ihop två rejäla "att-elda-upp-till-hösten-högar" och en regäl hög som ska klyvas till ved. Vågar vi flirta med tanken och det gör vi ju, så är det av den högen vi eldar med i kaminen i huset på julafton :) Men det återstår ju att se....


Vi har varit duktiga!

Helgen har passerat och jag tycker vi kan känna oss nöjda. Klockan har varit ställd tidigt för att vi ska hinna fixa vid huset innan jag varit tvungen att åka till det "riktiga" jobbet. På lördagen började vi med att markera in var alla elledningar till eluttag och lampknappar ska vara placerade. Det krävs lite klurande för att känna in vart man kommer vilja vispa grädde, sätta i dammsugarsladdar, ha hängande lampor eller spotlights, raka sig osv. Inte helt enkelt men på elektrikerns rekommendation har vi tagit till lite i överkant. Det värsta är att det blir mycket att spåra i de dammiga lättbetongväggarna....fast klarade vi att lägga grunden så kommer vi ju naturligt vis även att klara att spåra för lite el :)

Efter att jag begett mig till jobbet gjorde Mattias en jätteinsats med att såga upp och sortera upp stora delar av det träd vi beskar ordentligt i onsdags. Vilken kille, så duktig men så slut när jag kom hem framåt halvelva- tiden på lördagskvällen.

Söndagsmorgon vaknade vi av att regnet och väckarklockan ljöd. Några minuter blev vi kvar i sängen men sen så begav vi oss till bygget. Trädet var ju som sagt stort och vi beskar det ordentligt så även idag hade vi fullt upp med att släpa, såga och sortera det i vedhög och "att-elda-upp-till-hösten-hög". Riktigt roligt faktiskt, slitigt, enkelt och konkret! Synd att plikten kallade för annars hade jag gärna fortsatt hela eftermiddagen och kvällen med för den delen!

Jag känner på mig att vi har en lite besvärlig vecka framför oss så nu är det dags att sova för att ladda batterierna....


Bildinferno

          


Hjärtsnurp, semester, hjärtsnurp....


– De där fönstrenhålen är 140, de ska ju vara 160!
– Men va f*n!
– ... och gaveln är 20cm för låg!

Mycket går att fixa men det här kommer att bli svårt var min första tanke och alla katastroftankar släpptes ut på grönbete.

Efter samtal med murarna som är duktiga på att köra pokerface (de borde rimligtvis svära väldigt högt inombords) visar det sig att även detta går att rätta till! Återigen, otroligt men sant! Dem får helt enkelt såga av gaveln på ett bra ställe, lyfta bort med lyftkran, mura ett varv och limma på plats igen….Visst det tar extra tid för dem men huvudsaken är ju att våra fönster går in i hålen och att man inte kan åka rutschkana på taknocken, det är för högt upp och kommunen skulle troligen ha invändningar....Nog om det.

Idag har jag fått mina mammasnickarbyxor från Fristads. De sitter nästan perfekt och "smulan" har lite plats att växa på. Äntligen ska jag kunna jobba bekvämt igen!

För övrigt har det inte hänt så mycket. Vi har ju varit iväg med Land Rovern på lillsemester och låtit murarna hållas (uppenbarligen). De närmaste dagarna ska vi börja planera eldragning och efter det spåra i väggarna. Limträbalken i nocken monteras under morgondagen och efter det monteras resten av taket under ett par veckor framöver.

Som vanligt är det massor att göra, samtal att ringa, material och grejor att beställa och viktiga saker att ta reda på. Det räcker :) 


Hjärtsnurp

Ibland får man hjärtsnurp, som igår tillexempel, när vi upptäckte att vårt köksfönster var placerat ca 80 cm fel!

Vi gick båda två igenom en smärre inre kris och målade upp fina katastrofbilder för varandra. Man kan ju tro att det inte spelar så stor roll, men det gör det. Köket är planerat bland annat utifrån fönstrets placering och diskhon är perfekt placerad för att man inte ska behöva stå och skvätta diskvatten på fönstret men ändå se ut. Dessutom får ju gaveln ett helt annat utseende....

Nä, bara att ta tjuren vid hornen och informera murarna om det lilla misstaget de gjort. Efter att ha laddat under natten tog vi kontakt på morgonen. Stadig på handen och säker i rösten ringde jag. Av någon anledning känns det alltid lite trist och nervöst att påtala fel. Det blev inte så dramatiskt. De tog på sig misstaget och lovade förstås att rätta till det. Puh, det var skönt! Det är så fantastiskt att allt verkar gå att rätta till, jag blir alltid lika positivt överraskad. Nu har det ju inte varit så mycket av sådana saker men ändå....

Att-göra-listan tills på måndag är skriven så nu lämnar vi bygghjärnorna hemma och åker på campinghelg i Stockholms skärgård.


Dagar som gått

Det här är ett litet axplock av de dagar som gått. Mellanbjälklaget är monterat, boden har vi målat ett andra varv, och massor av samtal har som vanligt avverkats. Det är flera saker som jag under de senaste dagarna tänkt att jag ska skriva om men som jag i skrivandets stund inte kommer på vad det var.....synd...Det hade blivit ett trevligare inlägg.....Håll tillgodo, jag har ju trots allt semester:)


Ett JA från konstruktören!

Efter många turer och X antal samtal med både vår konstruktör och Limträtillverkarens konstruktör har vi äntligen fått ett JA! Vi kan gå ned i dimension på limträbalken och hamnar då inom måttet för "finns-på-lager" dimension! Vilken lättnad och vilken tur att man inte ger sig så lätt! Detta innebär att leveranstiden förkortas från 8 veckor till 1 och taket kan börja läggas om ett par veckor. Anledningen till att de olika konstruktörerna kom fram till olika dimension till att börja med berodde vad jag förstod på att de räknade i program med olika standarder, dels svensk- och dels EU-standard. EU-standard är det man går efter idag, hepp :)

För övrigt har vi tagit semester några dagar och slappat i krokarna av Torekov den medan hantverkarna påbörjat montering av mellanbjälklag. Vad vi kan se så här vid hemkomst är att de är så gott som färdiga med undantag för balkong och lite gjutning.

Nästa vecka fortsätter jobbet med mellanbjälklaget och vi ska montera färdigt vindskivor till boden och ev. måla ett varv till. Dessutom ska vi träffa vår eventuelle plåtslagare och håller tummarna för att vi kan komma överens om ett vettigt pris.

Rullar veckan på så tar vi några dagars mini-semester även nästa helg, nice :)


RSS 2.0