Tankarna är svåra att ta semester ifrån...

Fem dagar har vi tillbringat i Åre, en liten miniskidsemester kan man säga. Det gäller väl att passa på nu medan man har råd. Den här skidsemestern har inte riktigt varit som alla andra. Tankarna om husbygget flyter på i en ständig ström och stället för att prata skidföre i liften på väg upp pratas det allt ifrån grävarbete och budget till fönster och kakel. All tid i stugan har ägnats åt att maila olika firmor och leta budgetchecklistor.

Av goda vänner i byn fick vi låna en underbar bok, "Villabyggarna" som handlar om tre familjer och deras berättelser. En suverän bok som vi i mångt och mycket redan känner igen oss i. De bjuder på alla svårigheter, medgångar och motgångar som de drabbats av och som kan vara bra att känna till. Desutom känner man sig lite stärkt av att känna att man inte är ensam om att känna sig förvirrad, okunnig och bitvis rent rädd. 

Imorgon åker vi hem och jag längtar så efter att få bygga vidare på modellen och jaga hantverkare och firmafolk (vilket inte är helt lätt). Vi ska omgående börja bestämma vilka som ska få äran att hjälpa oss att bygga vårt framtida hem och i och med det också försöka utfoma en budget och kostnadskalkyl.


Papphusbygget Del 4


 
 
 


Fortsättning följer.......Fortsatt nervös


Han har inte ringt.........


Nervös


Fy, nu blev jag så nervös att jag blev paralyserad. Bygglovshandläggaren har via mail informerat om att han och hans chef ska åka ut och kolla på tomten idag och bestämma hur vida vi får bygga hus i sten med putsad fasad eller ej. Dom måste säga ja, det finns liksom inget annat alternativ nu!

paralyserad paus

paralyserad paus

Klockan elva kommer en köksfirma hit för att visa ett köksförslag dem gjort och klockan ett kommer herren som gör husritningarna för att göra ytterligare några små förändringar. Men idag måste det bli sista gången. Jag har sagt det kanske fyra gånger, den här gången blir den sista, men nej. Det har hela tiden dykt upp något nytt......Så idag gäller det!

paralyserad paus..........

Papphusbygget Del 3

 
 

Fortsättning följer.......

Papphusbygget Del 2

 
 
 

Fortsättning följer........

VVS-möte


Jaha, då har man varit på sitt livs första VVS-möte. Dvs vi har pratat med dem som ska hjälpa oss med VVS-ritningarna. När man först kommer dit, skakar hand och precis har avklarat di verse artighetsfraser är man fortfarande på topp och ser pigg, smart och glad ut.....90 min senare känner man sig totalt tom i huvudet, i alla fall jag. Efter det få Mattias förklara allt på sitt pedagogiska sätt och genast förstår jag allt...eller? Nu har det gått en dag och något jag snappade upp är att dom måste veta exakt vilket badkar vi ska ha, inte nästan, exakt. Mattias har fått en deadline (som jag har satt) på två veckor. Det om något kan bli spännade att se utgången av.

I morgon hoppas jag vi kan bygga vidare på modellen och kanske gör vi ett nytt försök att mäta in husets placering på tomten.

Hum....något saknas....Nu vet jag! Jag måste nog komma på ett "straff" om deadlinen bryts....Det får jag sova på :)


Papphusbygget Del 1

Nu har vi mätt och skurit i papp hela kvällen, efter en blödande fingertopp börjar konstruktionen att ta form och liknar allt mer vårat kommande hem...
 
 
  

Fortsättning följer...

Nu har det hänt igen!


Vi har varit på Familjekök och kollat på luckor. Längst ned i en undangömd hög låg en lucka som Mattias kunde tänka sig, en av 50 st andra synliga och vad säger försäljaren då om inte:  ...-"Det är det exklusivaste vi har". Ja, ja, nog om det.

Vi har också varit ute och försökt mäta in lite ordentligt vart huset ska vara placerat. Det är inte så lätt så vi gav upp efter lite pulsande och halkande i snålblåsten och har nu pratat med en kille som kanske ska kunna hjälpa oss med det. Han har tillgång till bra måttverktyg som kan göra det hela betydligt enklare och korrektare.

Uppdaterade ritningar har vi fått och i morgon ska vi träffa han som ska göra vvs-ritningarna

På måndag kommer en tjej hit som ska visa hur hon har planerat ett Kvänumkök åt oss.

Modellpapp är inhandlad som vi ska bygga en husmodell av, kan vara kul att ha i 3D. Bilder på det kommer om vi lyckas.

Vad har mer hänt?

Vi har kollat upp hur det skulle fungera att borra för bergsvärme. Det verkar gå, det finns berg en bit ned. Kanske lite väl långt ned, hade varit bättre om det legat närmare men det är helt klart möjligt.

Bygglovshandläggaren har inte hört av sig ang. vår tänkta fasad men sist jag pratade med honom sa han att dem har svårt att ge avslag på en ansökan så vi hoppas fortfarande.

Nähä, börja bygga papphus nu då :)


Han är så snäll....

...och omtänksam vår bygglovshandläggare. Jag kommer på det varje gång jag pratat med honom, fast innan jag ringer är jag alltid livrädd av någon anledning.

Han bedyrar alltid dyrt och heligt att han gör sitt bästa för att handläggningstiden ska gå så fort och enkelt som möjligt och erbjuder sig att hjälpa till med handlingarna. Idag sa han också -"Du behöver inte presentera dig så noga, jag vet vem du är". Han sa det på ett väldigt snällt sätt, lite som att jag inte skulle göra mig det besväret. Alltså jag kan sluta säga -"Hej det är Tove Sandström, jag som förhoppningsvis ska bygga ett hus i Kjula".

Idag ringde jag för att få lite mer kött på benen vad gäller situationsplan och marknivåer. Han förklarar så gärna och ursäktar sig om jag börjar tröttna på honom och hans förklaringar. Jag som trodde det var tvärt om, han som började tröttna på mig. Skönt, då är vi på lite samma nivå och det gäller ju att vi har en god relation då vi kommer att ha ett och annat med varandra att göra framöver.

 

Jag har också bokat ett möte med Herren som hjälper oss med planritningarna. Han ska få göra några sista korrigeringar. Sen får det va klart!

 

 


Mark som ett skolexemplar


Japp, då var marken godkänd och en liten sten har lämnat mitt hjärta.

-"Den här marken kan ni bygga ett höghus på om ni vill."  Var Nordahls kommentar. Han är ingen bygglovshandläggare han inte!

Dom jobbade............
 
.............Jag solade 

  

Efter en trivsam förmiddag tillsammans med duktiga och trevliga geotekniker styrde vi kosan mot Mariefred för att spana på takfötter.....dom är finast där har vi hört...takfötterna alltså.....
Här är några av exemplaren. Det lutar år att vår takfot kommer likna den till vänster mest. Fasaden kommer få en struktur liknande bilden till höger om vi inte måste täcka den med trä vill säga, ve och fasa.

   


Jag vill bo i garaget(klickbar bild)

Visst är det fint, garaget! Där vill jag bo :) Eller, nja, kanske inte. Men det där med träpanel är inte så tokigt, så om nu Bygglovshandläggaren sätter sig på tvären så borde det vara ett alternativ till stora huset också. Rött hus med vita knutar.

Garaget har vi tänkt ha i Falusvart med samma röda runt fönsterna som på stora huset. Det kan bli fint. Fast garaget är ett senare projekt. Det bygger vi först när stora huset är färdigt och ekonomin tillåter.

Geoteknisk undersökning

I morgon ska vi låta göra en geoteknisk undersökning av marken på tomten. Vi håller tummarna för att den abolut inte måste pålas och att den håller för ett stenhus. Skulle ju vara bra om den duger till jord eller bergvärme också.

Och så hoppas vi på att vi kommer slippa sälja den för då har vi lagt ut pengar i onödan....eller kan man säja en geoteknisk undersökning på Blocket mån tro =D

Tänk vad lite perspektiv kan göra

Nu känns det bättre. Vi har varit ute och pulsat runt i snön på tomten och satt upp pinnar som markerar husets placering. Det får plats och det blir bra.

Efter ett samtal med optimisten Håkan har vi beslutat oss för att inte ändra på några mått på planritningarna. Den lilla toaletten får förbli liten, med lite omplacering av toalettstol och handfat blir den rymligare. Passagen in till sovrummet är på 1 meter, minimum är 80 cm så där har vi ju till och med 20 cm till godo. 

Om vi blivit inspirerade av kyrkans utseende 400 m bort så känner jag mig mer och mer säker på att dom inte borde kunna neka till att vårt hus passar in i landskapsbilden.

I natt ska jag sova gott utan bryderier! 


Några steg framåt två stora tillbaka


Jag vet inte ens hur jag ska skriva det här. Just nu känns det överväldigande stort och tungt.

1. Bygglovsavdelningen har börjat låta tveksamma till om vi får ha en putsad fasad. I förhandsbeskedet står det :

”Bostadshus och eventuella uthus ska utformas med stor omsorg så att deras volym, proportioner och material väl anpassas till landskapsbilden”.

Mattias lägger sig på rygg i sängen och säger (lite som en treåring faktiskt, men säg det inte till honom): Om vi inte får ha ett putsat hus får vi sälja tomten......

Kyrkan 400 m från vår tomt har exakt samma utseende som vårat hus är tänkt att få och en av grannarna har ett ljusblått 80-tals suterränghus.  Vårat hus kommer ju passa tusen gånger bättre in i landskapsbilden än det ljusblåa i alla fall. Dom borde inte kunna neka. Jag är så nervös så att jag ar ont i magen. Han lovade att ta med sina kollegor och åka ut och titta på landskapsbilden och ge besked så fort som möjligt. 2 dagar har gått.

2. Vi har fått lite kommentarer på planritningen av en arkitekt. Toaletten i hallen är alldeles för liten och vissa passager är för smala för att uppfylla kraven. Hon kommenterar även att man måste passera köket för att komma till resten av huset, men den kommentaren struntar vi i. Så har vi ju bestämt att vi vill ha det, vi kan ju inte vända kappan efter vinden hur som helst då blir vi aldrig färdiga med tanke på hur många "vindar" det finns. Men de andra kommentarerna får vi ta på allvar. Frågan är bara hur vi löser det......bredda huset 30 cm till kanske är ett alternativ. Och som ringar på vattnet gör ju det att alla ritningar måste korrigeras och nya ritningar måste skickas till konstruktörer och liknande........Dessutom blir det ju en ytterligare materialkostnad. Å andra sidan är det flera rum som skulle bli mycket bättre till ytan.

Jag mår inte bra av det här. Tror vi måste ta en meditativ promenad där borta vid tomten idag för att försöka få något slags perspektiv och komma ihåg hur bra det kommer bli när det blir färdigt.....om det blir färdigt.......


Nu har vi snöat in på kök...


Man kan säga att vi har en kvadratisk yta på ca 27 kvm...eller, kan säga och kan säga, så är det. Den ytan ska på bästa möjliga sätt fyllas med husets hjärta, nämligen köket.

                 


                                   

Vi trodde nog båda två att vi visste hur ytan skulle planeras. Det vet vi inte nu längre....köksö, U-kök, L-kök eller något helt annat har vi börjat vobbla mellan nu. Vi har fått ett förslag från en köksfirma men det kändes inte alls bra faktiskt. Det var för visso ett ganska modernt kök. Vad det lutar åt nu är att det får bli något mer år retrohållet. Men frågan om vilken form köket ska ha återstår. Tur vi har lite tid på oss.

Imorgon ska vi i alla fall träffa en konstruktör som ska hjälpa oss med konstruktionsritningar. Det kanske kan vara bra att ha såna så att det går att gå på övervåningen utan att huset faller ihop. Just konstruktionsritningar verkar faktiskt till och med såna där ”göra allt själv typer” tycka att man ska prioritera så då gör vi det.

Vad mer har hänt?? Jo, bygglovshandlingarna har kommit tillbaka. Det som måste kompletteras är marknivåer och en situationskarta som visar vart huset ska stå. Hum, jag hade gjort en sådan med det dög tydligen inte. Vad gäller marknivåer tar vi hjälp av herren som gjort ritningarna, situationskarta kan vi nog kunna fixa själva om vi gör det på Mattias sätt, dvs. metodiskt och noggrant…..men det ska vara klart om 4 veckor så jag får nog smyga in "mitt sätt" lite också om den deadlinen ska hållas…  

  


RSS 2.0