Förra veckans mål

Förra veckans mål blev inte riktigt uppfyllda...Nog har vi jobbat på en hel del men allt tar ju som bekant lite längre tid än man tror. Men vi får väl inte ha för höga krav på oss själva just nu kanske utan försöka ta saker med ro. Vi har ju trots allt en bebis att ta hand om också! Fast ska jag säga det själv så är jag katastrofat dålig på att ta saker med ro.....och känner en hel del stress över att hinna bli färdig i något så när planerad tid. Jag får jobba på det helt enkelt, svårare än så är det inte... :/

De sensate veckorna har inläggen här på bloggen blivit allt mer sällsynta och jag tror att jag just nu kommer att fortsätta ungefär så, bara så ni vet....

Jag kommer att lägga ut bilder och text när det hänt lite större saker för just nu tragglar vi ju mest på med samma saker. Ni vet...eldragning, putsning fasad, regling av innerväggar, ventilationsdragning..... tja, det är väl ungefär det.  

I skrivandets stund sitter jag med Hugo framför mig i bärsele på lagom pussavstånd. Det är gött det!!

Nu börjar det ta sig...

...Nja, det känns inte riktigt så faktiskt. Bygget går framåt med små, små steg. Murarna putsar fortfarande fasaden. Mattias har hunnit bygga klart skorsstenslådan som ska kläs in i plåt och monteras på taket. Han har också med hjälp monterat balkongdörren. Det blev riktigt bra och huset blir tätare och tätare. 

Igår var vi ute tillsammans hela familjen. Hugo sov som tur var gott i sin vagn även om det kändes som att det var i kallaste laget. Snålblåst och duggregn tycker i alla fall jag är ett vidrigt väder. dagens Uppgift var att regla där entrédörren ska sitta så att murarna har något att putsa emot. Det skulle vara lätt som en plätt egentligen men efter tre timmars kämpande var det fortfarande inte färdigt. Inga skruvar ville fästa i lättbetongen trots rejäla plugg. Tålamodet fick en ordentlig prövning men skam den som ger sig. Efter ca fem timmar satt reglarna på plats, stadigare än stadigast.

När veckan som kommer lider mot sitt slut är det tänkt att taket ska vara isolerat. Det ska sprutisoleras så det går ju relativt snabbt. För att kunna isolera måste vi se till att alla genomföringar genom taket är färdiga. Det rör sig om ett par rör för ventilation och köksfläkt och premodulskorstenen. Jag bävar för det momentet. Jag tror det är svårare än det låter......Förhoppningsvis hinner vi regla klart lite innertak och fortsätta med eldragningarna också. Skulle vara grymt om nedervåningens el blev färdig så att vi kan börja med övervåningen. Och så håller jag tummarna för fint höstväder som gör det lite enklare att ha med Hugo!

Livet och bygget rullar vidare, nu i form av familj!

Nu var det ett tag sedan bloggen uppdaterades. Den enkla och fantastiska anledningen till det är att vår Hugo har kommit! Livet blir som alla tidigare har sagt, en aning förändrat. Men trots att livet förändrats har det faktiskt hänt en del på huset också.

Dagen efter att vi kommit hem från BB åkte Mattias ut och monterade tre takfönster tillsammans med att par av våra plåtslagare. Jag och Hugo åkte ut en sväng för att leverera lite mat. Lite synd tycker jag om Mattias som inte kan vara hemma på samma sätt som jag och mysa med Hugo men jag hoppas att vi ska kunna vara till mer hjälp lite längre fram.

Just i denna stund har Mattias tillsammans med nyblivna farfar Kermit varit och hämtat vår kamin och premodulrör och nu under eftermiddagen ska Mattias bygga en "skorstenslåda". Det vill säga en låda som ska täcka in premodulrör, kläs med plåt och på så vis se ut som en traditionell gammal skorsten på taket. Det tror jag kommer bli jättefint! 

Två dagar efter BB fick Hugo följa med en längre stund till bygget. Han fick ett äppelträd i födelsepresent av farmor som vi nu har planterat på tomten, och när vi ändå skulle plantera det passade vi på att köpa ett till och plantera på en gång. Om träden tar sig kommer de två träden ge oss fem olika sorters äpplen. Det blir inte så tokigt att ha framöver! Hugo verkade för övrigt trivas med att sova i vagnen i den friska höstluften och märkte inte allt för mycket av omgivningen. 

Medan vi har legat på BB och blivit familj så har våra snickare lagt färdigt taket över entrén och murarna har börjat putsa fasaden. Putsningen ser fin ut så nu håller vi tummarna för att de kalla nätterna inte kommer att påverka.

 

Ett och annat

Igår fick vi hjälp av lillasyster Josefin. Hos sattes i hårt jobb med att slipa och måla bärande stolpar och släpa och elda virke och sly. De båda sakerna är sådana som vi själva gått och skjutit på men som också egentligen behöver göras så nu känns det toppen att det är gjort!

Medan Josefin slet på med det fortsatte vi med att regla innertak, montera två fönster och borra hål för ventilation, frånluft tror jag det heter. Sen kan jag väl erkänna att jag själv tog en liten paus och njöt av brasan medan de andra slet, det är ju trots allt bara 8 dagar kvar tills vår "Smula" är beräknad.....:)

Samtidigt började murarna att grunda fasaden för fullt. Gavlarna och baksidan blev så gott som färdiga så nu är i princip framsidan kvar vad gäller grundning. Det går undan men dessvärre verkar slutet av veckan bjuda på regn så då kanske det blir lite stopp i produktiviteten igen....för murarnas del. Eller så kan de börja jobba inne, hoppas!

Nu hoppas jag mest på att vi lyckas planera in så att vi kan få vara takfönster på plats. De ligger på Brädgården och väntar. Frågan är hur svårt det är? Mattias säger att han tror det är lätt.....det brukar ju han säga....och jag läser monteringsanvisningar på nätet.

Små framsteg är också framsteg


Vi har fortsatt med att rela innertak och dragit el. Hoppas nedervånigen kan bli färdig i början av nästa vecka. Det är planen.

I onsdags var säljare från Aeroc här och kontrollerade att den lite felaktiga murningen åtgärdats som den skulle och det hade den. Murarna fick godkänt som tur var så nu är det bara till att börja putsa fasaden. Det hoppas vi att de kommer igång med nästa vecka.


Plåtslagarna har börjat med att montera fotrännan som vi ska ha istället för hängränna. Det ser ut att bli fint och vi ser mycket fram emot att få på resten av plåten. Vi har valt att ha mörkgrå plåt vilket vi än så länge inte ångrar. Det blir lite mjukare mot den vita fasaden än om vi valt svart.

I fredags hade vi lite byggmöte med Thunströms bygg. Vi gick igenom vad som är kvar för dem att göra och fick lite grepp om läget och hur de planerar att lägga upp arbetet farmöver. Hoppas den planen håller nu! 

Nästa vecka blir en riktig byggvecka och vi får förhoppningsvis lite hjälp av Mattias bror Andreas med att börja regla innerväggar och på måndag kommer min lilla syster Josefin för att bli satt i lite jobb. Ser fram emot att få göra lite effektiv byggtid!

RSS 2.0