På ruinens brant, en oreflekterad känsla


Man blir rätt snopen minst sagt när en röst i telefonen innan man kopplas ut på linjen säger: "Meddelande från Telia: Du närmar dig saldogränsen, når du saldogränsen skickas faktura och telefonen stängs av tills räkning är betald".
Hjärtat börjar galoppera och pulsen närmar sig definitivt någon slags gräns.

På Telia är det 67 samtal före......52 samtal före......46 samtal före......22.......22......3.....

Äntligen framme!                  

- "Jag kan inte säga något annat än att allt är som det ska, ni har en vald saldogräns på 1000 kr"

- "Men VA F*N, vi ringer för 300 kr i kvartalet, det kan inte stämma! Och jag har minsann inte valt någon saldogräns."

Jag letar runt på "Mina sidor" och.....ok....hittar en saldogräns på 1000 kr men det kan i alla fall inte stämma. Och någon detaljerad faktura kan jag inte få fram.

På Telia är det 55 samtal före...........35...........19...........2.........

- "Nej, jag kan inte se mer än du, du kan ju alltid höja saldogränsen.

suck.....

Jag ger vika, höjer saldogränsen med 500 kr och känner mig illa till mods. Det känns lite som att man är kriminell eller har slarvat med räkningar eller liknande.

Sen börjar jag tänka. Tänk om det faktiskt är så, att det stämmer att vi har nått saldogränsen utan att ha barn som olovandes ringt och röstat på Idol eller ha folk i huset som ringer suspekta 071-nummer.

Det kanske är jag som är boven i dramat....Jag har ju trots allt suttit i telefonen 80% av min lediga tid och pratat med byggfirmor, köksfirmor, murare och you name it den senaste månaden. Kanske, kanske har det viss inverkan. Men shit, det hade jag inte kunnat tro. Har faktiskt inte ens haft en tanke på det.

 
Man lär sig nya saker varje dag :)

 

 För övrigt har vi bokat möte med konstruktör så snart har vi kanske en ritning man kan bygga efter också!


Julstök

                                

De senaste dagarnas julstök har gjort att framsteg med husbygget för tillfället stått lite still. Det jag hunnit klämma in mellan knäckebrödsbak och skinkkok är att ringa runt och hört mig för hur det går för olika firmor att räkna på offerter. Jo vars, dom julstökar väl dom också men lite uppgifter har jag ändå luskat fram. Bland annat har jag fått vetskap om att både bygglovshandlingar och takläggning faktiskt verkar bli mindre dyrt än vad vi först räknat med! Sånt tycker vi om!Bygglovshandlingarna har också kommit i goda händer uppe på bygglovsförvaltningen, enligt receptionstjejen är vår handläggare en av de snabbare där uppe på kontoret så förhoppningsvis får vi snart ett besked. Då det inte finns någon detaljplan över vår tomt har vi ju mest att hålla oss till att huset ska följa naturen och områdets karaktär vilket inte borde bli vidare svårt. Putsad fasad verkar i och för sig inte falla under lantlig stil men va´ fasen, kyrkan 300 meter bort har ju vitputsad/slammad fasad och röda fönster precis som vi ska ha så jag har svårt att tro dom kan säga något om det. Vänta och se….

 

Nu tar vi jul och hoppas på att få baka knäckebröd i vedugn till nästa jul :)Den bedårande omgivningen   
            

Man blir så lycklig!

Idag har vi tagit en promenad runt om i vår närmaste omgivning.
Snön yrde runt oss, kylan bet i kinderna och så långt vi såg var det alldeles vitt!
Vilken tur att vi valde just den här tomten med närhet till stall, kyrkor 
öppna landskap,
samhälle och underbar natur! 

(klickbara bilder)


Det är det mest exklusiva vi har.


I går var vi hos Ballingslövskök och skissade på köksinredning. Mötet inleds med att vi berättar vilket av deras kök vi sett som vi gillat. Mmm, det är det mest exklusiva vi har, får han ur sig. Otippat! Nä, men det är klart att man ska fastna för det! Än så länge har det varit så i de flesta avseenden. Spisar, lister, fönster, putssystem, avfallskvarnar...you name it! En av, en! av köksblandarna är det undantaget jag kan komma på. Men det är bra, då kan det ju bara bli billigare ;) och det gillar vi....eller jag…Fast vi kommer ju besöka en uppsjö av köksfirmor innan vi bestämt oss så det kommer bli bra i slutänden. Men det är bara så typiskt, det var bara det jag vill säga.


Bygglovshandlingarna är inskickade också! Det får man väl se som ett av de större stegen tycker jag. Nu blir det spännande att se vad dom säger om bygget, farbröderna på kommunen. Hoppas dom är snälla och tänker på att det är jul!


Vad har mer hänt?...Jo, det har börjat trilla in en och annan offert. Tidigare har jag längtat, det gör jag inte längre. Jag förstår väldigt lite av det som står. Det är i det närmaste Grekiska, om det är grekiska man har svårt att förstå…kan vara romerska, mattematik, grejen med att sticka eller något helt annat också. Herregud! Men det kommer nog klarna så småningom som så mycket annat trots allt gjort!


 Jag ser med tillförsikt på framtiden!

 


Uppdaterade skisser


Nu har vi fått våra uppdaterade skisser. Se det som ett smakprov, för vi kommer hela tiden på sätt att förbättra planlösningen. Nu har vi kommit på att vi bland annat ska bredda sovrummet på bottenplan en aning och därmed flytta bastun lite närmare handfaten på toaletten. Vi ska också göra vissa små justeringar i köket. "Tungan" som går ut mitt i köket ska istället bli en traditionell köksö som man kan gå runt. Hå, hå ja, ja.....hur som helst kommer vi söka bygglov på de ritningarna vi har i dag. Dom duger gott för det!  


Klicka på bilden:
Fantasier


Idag har det inte hänt mycket nytt på husfronten så jag har passat på att fantiserat, fick lite tid över till det under julgodisbaket. Fantiserar kan jag avslöja handlar om hur det kommer bli att kliva runt i kolastänkta strumpor på betonggolv i vårt nästa kök, hur mycket snabbare det kommer gå att koka upp vattnet till skinkan på gasolhäll och hur långt det kommer kännas att gå mellen arbetsbänkarna i köket. Mer spännande fantasier än så blir det inte.

Föresten, det var överljus det där ovanför dörren hette och ingenting annat och anledningen till att det blir så konstigt just på vårat hus är förstås att våra fönster är en bit högre än många andra fönster man ser.....Så nu vet ni det.Nu fattar jag....eller...?

Hur kan det vara så svårt att första en del saker? Just nu känns min hjärna precis som den känns när den blir tvingad till att lösa matematiska problem. Den drabbas av kortslutning, och då menar jag verkligen kortslutning!

 

Dagens problem: Att få samma höjd på fönster och dörr utan konstigheter.

Det kanske inte låter så svårt men det är det (tror jag). Sätter vi fönstren med 90cm från golvet vilket är typ standard blir dörrens höjd 2,5m, otänkbart. Om dörren är 2,1m hög (standard) hamnar fönstren på 40cm ovan golv, otänkbart. Hur gör man!? och varför blir det så!?

Bengt Göran hjälp oss! Bengt Göran är herren som hjälper oss med ritningarna.
- "Ni får göra ett ljussläpp" (eller vad det nu hette).
- "Jaha"! (med eftertryck)
Man gör något över dörren, exempelvis ett fast fönster som gör att dörren upplevs sluta på samma höjd som fönstren. Ah, enkelt!

Fast jag förstod inte riktigt vad han menade. Nu har jag varit ute och gått för att kolla på hus och se om dom har några ljussläpp (eller vad det nu hette). 50 min blev det och inte fören jag var tillbaka hemma och passerade porten bredvid förstod jag helt! Den hade ett jättefint ljussläpp (eller vad det nu hette). Åh, vad skönt, nu vet jag.

Kommer in, börjar surfa bilder på datorn. Alla hus har INTE så. Långt ifrån alla. Många skånelängor tex. har det inte. Dörrar och fönster på rätt nivå utan ljussläpp (eller vad det nu hette), standarddörr, proportionerliga fönster och allt. VARFÖR, VARFÖR, VARFÖR!? Varför måste det bli så på vårat hus?

 

Jag fattar inte det, inte än och nu har min hjärna fått kortslutning så nu ger jag upp. Sätt dit ett sånt där ljussläpp bara (eller vad det nu hette), gör vad ni vill, så är jag nöjd!


vänta och vänta...

Åh, vad tiden går sakta nu! Väntar fortfarande på offerter från en hel drös med firmor.

I väntan på det har jag bokat ett möte med herren som hjälper oss med bygglovsritningarna. Honom ska vi träffa på onsdag för att visa de små förändringar vi vill göra, en vägg hit, en vägg dit, flytta trappan och lite sånt. Imorgon ska vi åka och kolla på en spis på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Hoppas, hoppas den är vad vi söker! 
                                                             
En Ilvespis med fyra gasolbrännare, grill, dubbla ugnar, i gott skick till en femtedel av nypris.....Kan ju knappt bli bättre! Eller ja, lite bättre kan det ju bli….den har ju inte precis det utförande på luckan vi vill ha…frågan är om det är värt att lägga på fyra femtedelar på priset för att få just det…nja är mitt definitiva svar!

Ett paradis på jorden....


..."Passerade just Er tomt. 15 cm nysnö. Ljust som på em. Tyst och underbart vackert landskap. Ni har valt ett paradis på jorden även en kall vinternatt"......

Sådana sms värmer långt in i hjärtat!!


Tack Åsa!

Första offerten har trillat in

Har gått runt här hemma under eftermiddagen och snorat och funderat på hur man egentligen gör när man begär offerter från företag. Givetvis började dom funderingarna efter att jag skickat ut ett antal förfrågningar. Det är så typiskt mig, jag vill liksom vara effektiv, jag vill att det ska hända saker, fort…..ibland händer det ju att effektiviteten leder till att man får börja om från börja, börja om på nytt.

Idag verkar effektiviteten lönat sig, och tydligen har jag gjort hyfsat rätt också för första offerten har nämligen trillat in i mailboxen till min stora glädje, älskar snabba företag! Förvisso säger den mig inte så mycket, inte ett endaste dugg faktiskt, inte fören flera offerter trillat in.

Jag kan glatt konstatera att vi tagit ytterligare ett steg i bygga-hus-processen. Nu hoppas jag på att de andra företagen är lika snabba för fram tills att alla offerter kommit kommer jag kolla mailen med oerhört korta mellanrum och jag har faktiskt lite annat att göra också.....

Åh, neeej....det har börjat suddas igen...

  
Ja just det, vi skulle ju har ett tvättnedkast också. Ett rör som går från sovrummet rakt ned i tvättstugan. Lite som ett sånt där traditionellt sopnedkast ni vet. Men har man inte ritat in sovrummet på övervåningen ovanför tvättstugan så får man ju helt enkelt börja om lite gran.....så det gör vi nu. Mattias ritar och suddar och jag kontrollerar hur det verkar bli. Vad gör man inte för ett tvättnedkast??

Fönsternas placering kommer också förändras, fönsterna på övervåningen ska bli större och flyttas lite närmare varandra vilket resulterat i en och annan väggförflyttning men det är ju petitesser.

Igår var vi för övrigt på XL-bygg och pratade material. Dom ska ordna fram en offert på H+H block så får vi se om dom kan konkurrera med Karl Hedin. Från Karl Hedin har vi inte fått några uppgifter än så nu är det lite väntans tider på den fronten.

Vad vi däremot har fått är en offert från Telia på kostnad för att få fast telefoni. 27000kr till tomtgräns skulle det "lilla" kalaset gå på. Sen tillkommer grävning till bostaden samt anslutningsavgift från Telia. Känns som vi skippar det. Tur det finns trådlösa alternativ nu för tiden och att vi vår tomt verkar ha full täckning!

RSS 2.0